Album van de maand: de uitslag van april 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand april.

Ook deze maand was er weer voor ieder wat wils. Zo kwam Destruction met een nieuw album op de proppen, hoorde we thrash van eigen bodem met Evil Invaders en Dead Head, kregen we een nieuw conceptalbum vol met synthwave voor de kiezen van Carpenter Brutwas het ouwe jongens krentenbrood met Meshuggah en wisten de meeste liefhebbers uit de desbetreffende genres zeker van het nieuwe werk dat Rammstein en Watain zouden uitbrengen afgelopen maand.

#3: Terzij de Horde: In One Of These I Am Your Enemy

Het brons gaat deze ronde naar de Utrechtse vijftal van Terzij de Horde. Met In One Of These I Am Your Enemy brengt deze blackmetalband een sterke opvolger van Self dat in 2015 verscheen. Lezers en stemmers die de afgelopen maanden ook actief zijn geweest hier, zullen niet versteld staan van het feit dat er wederom een band van eigen bodem in de top-3 staat. Ondanks wat stevige concurrentie bevat ook april 2022 een muzikaal gezelschap van ‘eigen makelij’ en afgaande op de review van onze redacteur Joris is dat ook volledig terecht.

“Kolkende thema’s branden heel je wereld plat, om vanaf een bepaald punt met de wind een andere richting uit te waaien om weer, na luttele ogenblikken, de wereld verkoold achter te laten. Dit om maar te zeggen dat de vijf heren de snelheid vaak erg hoog houden, de riffs van dermate hoge kwaliteit zijn en de vocalen door merg en been gaan. Opnieuw een erg sterke plaat van dit Nederlandse collectief afkomstig uit Utrecht. Verschroeiend lekkere plaat, zo zou je het ook kunnen zeggen. Aanschaf verplicht!”

 

#2: Rammstein – Zeit

Een van de prijzen gaat niet geheel onverwachts naar onze oosterburen van Rammstein. De wereldband bracht met Zeit zijn achtste album op de markt. Hoewel het resultaat weer onmiskenbaar klinkt als Rammstein, was de review van onze redacteur minder positief. Gelukkig heeft het overgrote deel van alle fans of stemmers in dit geval minder of geen moeite met de kritiekpunten, wat zorgt dat het vijftal op een tweede plek belandt bij het album van de maand april en daarmee het zilver in ontvangst mag nemen.

“Waar Till Lindemann en zijn kameraden wél structureel in slagen, is de rode draad aan herkenbaarheid van zijn muziek bewaken. Hoewel de invloed van de synthesizers wederom een grotere rol is gaan spelen op deze nieuwste telg, hoor je in iedere compositie het DNA onmiskenbaar terug. Mochten er nog fans zijn die hadden gehoopt op wat hoekig beukwerk van weleer (heb je boter op je hoofd?), dan graag doorlopen zonder om te kijken.”

 

#1: Watain – The Agony & Ecstasy Of Watain

Het ‘zwarte goud’ van de maand april gaat naar de Zweden van Watain. De ijzersterke single ‘The Howling‘ was wellicht al een voorteken, want alle troeven van de blackmetallers komen langs op het zeer consistente The Agony & Ecstasy Of Watain. Enkele termen die in de review van recensente Marleen voorbijkomen spreken dan ook boekdelen; bombastisch venijn, compromisloos, meeslepend en ijskoud. De ‘Watain disciples’ mogen een zeer mooi album (mogelijk in veelvoud) toevoegen aan hun collectie.

“De titel The Agony & Ecstasy of Watain vind ik dan ook uitstekend gekozen: deze tien nummers geven het lijden en de vervoering van Watain perfect weer. Furieus, melodieus en opjagend, maar tegelijkertijd ook diepgaand, senang en opwindend. Dit zou dan ook een perfecte ‘schoenlepel’ zijn voor de jonge metalfan die nog kennis moet maken met Watain. Als je dit nieuwste album aan zet en verkocht raakt, kun je met veel interesse de rest van de discografie verkennen.”

We bedanken iedereen wederom voor het stemmen en kijken uit naar de stemming van deze maand, met daarin releases van onder andere de samenwerking tussen Matt Heafy en Isahn (Ibaraki), hardcorelegendes Terror, de deathmetalverteranen van Misery Index en thrash van Disquiet.

Hieronder nog het totaaloverzicht van de stemmen:

Wat is het beste album van april 2022?

 • Watain - The Agony & Ecstasy Of Watain (23,6%)

 • Rammstein - Zeit (11%)

 • Terzij de Horde - In One Of These, I Am Your Enemy (9,7%)

 • Evil Invaders - Shattering Reflection (8,9%)

 • Meshuggah - Immutable (8,4%)

 • Dead Head - Slave Driver (8%)

 • GGGOLDDD - This Shame Should Not Be Mine (6,8%)

 • Celestial Season - Mysterium I (5,5%)

 • The Gathering - Beautiful Distortion (3,8%)

 • Destruction - Diabolical (3,8%)

 • Carpenter Brut - Leather Terror (3%)

 • Somali Yacht Club - The Space (2,1%)

 • Caliban - Dystopia (1,7%)

 • Northlane - Obsidian (1,3%)

 • Devil Master - Ecstasies Of Never Ending Night (0,8%)

 • Monuments - In Stasis (0,8%)

 • Die Apokalyptischen Reiter - Wilde Kinder (0,8%)