Zware Metalen presenteert: Asphyx, Graceless en Necrotesque in P60

Zet maar in de agenda: drie keer dodelijke death metal in P60. Zaterdag 28 januari melden Asphyx, Gracless en Necrotesque zich in Amstelveen om het cement tussen de stenen vandaan te beuken tijdens een avond die wordt georganiseerd tussen het podium en Zware Metalen. 

Middenin coronatijd vierden Zware Metalen en P60 gezamenlijk een feestje om stil te staan bij het twintigjarig jubileum van het grooste e-zine op het gebied van de betere muziek in het Nederlandse taalgebied. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar de avondjes met Graceless, Disquiet en Mouflon en later met Terzij de Horde, Ggu:ll en Doodswens moesten zittend worden doorgebracht. Niets van dat (tenminste, dat hopen we) bij de nieuwe samenwerking tussen e-zine en zaal. 28 Januari wordt het ouderwets headbangen met Asphyx, Graceless en Necrotesque.

Wat moeten we zeggen over Asphyx dat al niet gezegd is? Het deathmetalinstituut draait al sinds 1987 mee in de wereld der extreme metal en heeft volgend jaar het tiende album uitgebracht. Necroceros scoorde gewoon even 87 punten met als eenvoudige conclusie: ‘goede metal is goede metal’. En vergist u zich niet, voorganger Incoming Death kreeg in 2016 86 punten. Kwaliteit gegarandeerd op plaat maar live is dat zeker niet anders. Integendeel, Asphyx op het podium is een fenomeen. Vorig jaar kon falende apparatuur de band er niet onder krijgen op Schoonebeek Deathfest, waar eerder bijna de haringen uit de grond werden gespeeld in de tent van Alcatraz. In 2019 maakte de band nog indruk in de Ardennen en op Pitfest. Oh en een blik op de agenda van de band leert dat er tot minstens volgend jaar zomer geen Asphyx-concerten op de planning staan in een cirkel van honderd kilometer rondom Amstelveen. Dus u weet wat te doen. Komen.

Ook al omdat Graceless aansluit. De death metal dampfwalze uit Leiden heeft al drie albums uitgebracht die stuk voor stuk voor stuk topscores behaalden. Bij de derde plaat, Chants from Purgatory (waarvan we bij Zware Metalen overigens de exclusieve première hadden), laat de band horen zich nog steeds te ontwikkelen door iets minder agressie en iets meer melodie aan het bandgeluid toe te voegen. Net als bij Asphyx is het echter de liveprestaties van Graceless die diepe indruk maken. Afgelopen zomer op Into the Grave en Pitfest bijvoorbeeld en eerder dit jaar verving de band op het laaste moment Asphyx als headliner op Headbangers Bash. Op de 2019-editie van Eindhoven Metal Meeting waren we ook al zo onder de indruk.

Denk niet dat de opener van de avond ook maar enigszins onderdoet in kwaliteit. Necrotesque heeft dan misschien nog niet de discografie van Asphyx en Graceless, debuut-EP The Necrotic Grotesque liet vorig jaar wel een verpletterende indruk achter. De opzet van de Helmondse band is duidelijk op het plaatje: rammen en beuken tot er op het slagveld nog maar één overeind staat. Momenteel leggen de mannen de laatste hand aan het eerste echte album, The Perpetuated Festering, dus wellicht komt er wel nieuw werk voorbij op 28 januari in Amstelveen.

De kaartverkoop voor het concert van Asphyx, Graceless en Nectrotesque is al begonnen.

Links: