Graceless – Shadowlands

Sinterklaas is weer op weg naar Spanje maar vlak voor zijn vertrek heeft hij op de Zware Metalen-burelen nog even een presentje van formaat achtergelaten: Shadowlands, de debuutplaat van het vanuit Leiden opererende gezelschap Graceless, dat op 6 december uitkwam. Een geniale naam voor de muziek die deze mannen maken: onvervalste, doorbeukende, brute, van overbodige franje ontdaan zijnde mid-tempo old school deathmetal. Heerlijk. Shadowlands draait niet voor niets volop rondjes in huize Faasen.

Met het titelnummer pakt Graceless de luisteraar direct bij de ballen om deze vervolgens negen nummers in de hand te houden en op zó’n manier te kietelen dat je wel kreten van genot moét slaken. Shadowlands overtuigt over de volle linie, ook als de band hier en daar het gas eventjes loslaat om vervolgens met een killerriff weer toe te slaan.

En dan te bedenken dat dit Shadowlands het allereerste product ooit van Graceless is. Geen EP, single of split, zelfs geen demo werd eerder vastgelegd. Met een oprichtingsdatum van 6-6-2016 en een album dat zich direct kan meten met de groten uit de Nederlandse deathmetalscene, zou dit iedere beginnende muzikant de moed in de schoenen moeten doen zinken. Ware het niet dat de verantwoordelijken voor deze heerlijke plaat hun sporen al ruimschoots verdiend hebben in het genre. We noemen: Nailgun Massacre, Xenomorph, Master We Perish maar vooral Grand Supreme Bloodcourt en Soulburn, waar Graceless-grunter/gitarist Kreft de nodige uurtjes mee zoet was en is.

Kreft heeft in zijn lange loopbaan nog nauwelijks achter de microfoon gestaan en het gaat te ver om ‘m als zanger een openbaring te noemen. Maar de man kan wél zodanig lekker grunten dat het spijtig is dat hij nu pas op deze manier van zich laat horen. Hoor hem maar eens woest tekeer gaan aan het einde van Sumerian Flames, of een heel nummer als We Will Be Gods dragen. Samen met het titelnummer is dat We Will Be Gods trouwens het beste nummer van deze plaat. Een topplaat dus, die over de hele linie sterk is, waar vakwerk én enthousiasme in doorklinkt. Meer van dit graag!

Score:

85/100

Label:

Raw Skull Recordz, 2017

Tracklisting:

 1. Shadowlands
 2. Legions of the Fallen
 3. Slashed and Served
 4. Heroin Filles Veins
 5. Sumarian Flames
 6. We Will Be Gods
 7. Die on Demand
 8. Iron Tears of Mortsel
 9. When the Last Light Faded

Line-up:

 • Kreft – Vocalen, gitaar
 • Björn – Gitaar
 • Jasper – Bas
 • Marc – Drums

Links: