Q-Factory in Amsterdam verwelkomt het verborgen juweel The Vintage Caravan

Het IJslandse powertrio The Vintage Caravan is een fraai verborgen juweel in de wereld van de betere muziek. Óskar Logi Ágústsson, Alexander Örn Númason en Stefán Ari Stefánsson hebben sinds 2006 al vijf albums uitgebracht, maar genieten bovenal een uitstekende live reputatie. Dat belooft wat voor het concert in Q-Factory in Amsterdam op 13 oktober, met Volcanova en An Evening With Knives in het voorprogramma.

Progrock, duidelijk geïnspireerd door de jaren ’70, maar voorzien van een dosis metal en vertaald naar nu: de platen van The Vintage Caravan gooien hoge ogen op de redactie van Zware Metalen. Gateways kreeg in 2018 maar liefst 90 punten, opvolger Monuments kreeg er drie jaar later zelfs één meer! De albums scoren dan ongekend, het is vooral live dat de heren nog een tandje extra presteren. We zagen ze al in 2015, toen het nog broekies in het voorprogramma in Baroeg in Rotterdam waren en verbaasden ons over de energie die de mannen hadden op Roadburn in 2016. En sindsdien bleven we elkaar tegenkomen, zoals in een volle tent bij de Graspop Metal Meeting (terwijl België moest spelen op het WK!) in 2018 en een jaar laten verbaasden we ons over de heerlijke groove van de band op Into the Grave. Later dat jaar mocht The Vintage Caravan zelfs mee met Opeth! En vorig jaar nog maar schopten ze Alcatraz wakker.

Volcanova kan mee op de vlucht van The Vintage Caravan vanuit Rekyavik, want ook deze heren zijn opgegroeid hoog bovenin Europa. Met een album en een EP staat de stoner/desertrockband nog aan het begin van de carrière maar het laatste wapenfeit, de EP Cosmic Bullshit, viel eerder dit jaar wél in de smaak bij Zware Metalen. Mét de wens om de band snel eens live te zien. Dat kan nu 13 oktober in Amsterdam.

De stoner/doommetal/rockers van An Evening With Knives komen gewoon uit Eindhoven. De heren (alweer een trio!) hebben al twee EP’s en twee albums in de broekzak, waarbij bij Sense of Gravity in 2020 de verwachting werd uitgesproken dat er heel wat zware zieltjes mee gewonnen zullen worden. De geweldig video voor Sacrifice is inmiddels al meer dan 21.000 keer bekeken:

Er zijn nog kaartjes voor het concert van The Vintage Caravan, Volcanova en An Evening With Knives op 13 oktober in Q-Factory in Amsterdam. Maar je vrienden van Zware Metalen geven ze natuurlijk ook weg!

Links: