Volcanova – Cosmic Bullshit

Desert rock associeer je nogal makkelijk met California of Nevada. Je weet wel, van die warme gebieden waar bands tot een stuk in de nacht gewoon buiten tussen de cactussen kunnen staan spelen. De volgende band speelt ook desert rock, maar komt uit… IJsland! Een eiland dat ik nogal makkelijk associeer met atmosferische black metal en aanverwanten. Spelen tussen de cactussen zit er niet echt in voor deze Volcanova. De bandnaam geeft het ergens wel een beetje weg natuurlijk. Het eiland staat namelijk bekend om zijn vulkanen met vaak onuitspreekbare namen.

Volcanova is een vrij bekende naam voor wie de stoner scene een beetje volgt. Zo touren de bandleden momenteel met de landgenoten van The Vintage Caravan doorheen Europa. De debuutplaat Radical Waves (2020) vond ik een vrij leuk schijfje hoor, zonder me omver te blazen weliswaar. Dit nieuwe album rijdt eigenlijk in dezelfde straat verder. Zeer typerende stoner gitaarriffs, doorbloed met lekkere gitaarsolo’s en een basgitaar die zeer groovy aanvoelt. De hele plaat straalt gewoon energie uit. Je voelt dat de bandleden een zeer sterke onderlinge chemie en cohesie hebben.

Leuk en gezellig allemaal, maar nu is het tijd voor kritiek! Ja, de band rockt lekker en ik zou Volcanova heel graag eens live aan het werk zien. Echter, de EP mist een echte uitschieter. Zo’n nummer dat boven de andere uitstijgt en de plaat een zeker gezicht geeft. Eenheidsworst was het enige vlees dat te verkrijgen was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lekker de eerste dag, beu gevreten de tigste dag. Ik heb hetzelfde gevoel bij de muziek op deze Cosmic Bullshit. Ieder nummer valt me leuk binnen en rockt harder dan Dee Snider in zijn topdagen, maar na een paar nummers heb je het wel gehad.

Volcanova is een vurige naam voor een band met vurige muziek, afkomstig uit een koel en toch vurig land. Vurig is echter niet iets wat ik van deze plaat werd. De IJslanders brengen ons ontegensprekelijk (weer) kwaliteit, maar dat extraatje meer dat ervoor zorgt dat dit een memorabele EP zou worden, kwam er uiteindelijk niet. Toch zou ik deze schijf zonder twijfelen aanraden aan al wie van stoner of hardere rockmuziek houdt. Dit is een band om in de gaten te houden. In de toekomst kan deze Volcanova namelijk nog serieus uitbarsten en ik wil er maar al te graag getuige van zijn wanneer dit gebeurt!

Label:

The Sign Records, 2022

Tracklisting:

  1. Salem
  2. Gold Coast
  3. Desolation
  4. End Of Time
  5. No Wheels
  6. Lost Spot

Line-up:

  • Samúel Ásgeirsson – Gitaar, zang
  • Thorsteinn Árnason – Basgitaar, zang
  • Dagur Atlason – Drums, zang

Links: