The Vintage Caravan – Gateways

Reset your mind! Het IJslandse classicrocktrio The Vintage Caravan heeft via Nuclear Blast het vierde album uitgebracht, Gateways. Een album met een seventies vibe en ook metalelementen, als je diep luistert. Je waant je subiet in de jaren zestig en zeventig. Groovy melodieën en catchy riffs, het album staat er bol van.

Opener Set Your Sights begint met een vage, snerpende intro, maar al snel komt die groovy, psychedelische sound waar we de groep van kennen. In een interview met collega Yves Pelgrims tijdens Graspop dit jaar, stelde zanger Óskar Logi dat je met woorden geweldige schilderijen kunt maken en dat dit in het bijzonder bij het eerste nummer van Gateways het geval is. Set Your Sights is door de psychedelische invloeden (Óskar is een enorme Hendrix-fan) dan wel een behoorlijk surreëel schilderij, zoals van Dalí.

Nummers als The Way, All This Time en Hidden Streams zijn lekker uptempo en hebben stuk voor stuk heerlijke riffs. In Reflections horen we duidelijk dat de band is geïnspireerd door onder andere Black Sabbath en Deep Purple. Opvallend is de goede baspartij in dit nummer. Dit zou zomaar een hardrockhitje uit de jaren zeventig kunnen zijn. Overigens past het cleane stemgeluid van Óskar goed bij het genre.

Hitpotentie zit onder andere in On the Run, dat opent met een akoestische gitaarsolo. Een vlot tempo, catchy riff, haast drijvende gitaar en een tekst die makkelijk mee is te zingen zorgen ervoor dat je niet stil kunt blijven zitten. Het daarop volgende Reset is ook een erg fijne meezinger.

In hetzelfde interview vertelde bassist Alex Örn Númason dat ze als songwriters beter zijn geworden en dat dit goed te horen is op Gateways. Er zit inmiddels een sterker proces achter de nummers. In het bijzonder is dit op te merken bij het zwevende Nebula, één van de hoogtepunten van het album. De tekst is haast poëtisch wanneer Óskar met een spacy zang de eerste regels brengt, “Star clusters in your eyes, reaching out to me, softly dying”. De variatie in dit nummer is ongekend en de gitaarsolo geeft je gegarandeerd kippenvel.

Farewell doet je gelijk aan Iron Butterfly’s klassieker In A Gadda Da Vida denken door de typische orgelriff. Met het bluesy Tune Out komen de IJslanders zelfs even in de buurt van Led Zeppelin. Halverwege het nummer komt een gitaarsolo waar je U tegen zegt. Wat een geniale opbouw! Tune Out is een geweldige afsluiter, maar als bonus track krijgen we nog The Chain, een originele cover van Fleetwood Mac.

Classic rock anno 2018, zo klinkt Gateways. Het nieuwe album roept nostalgie op. Je krijgt geheid zin om je oude platen van Jimi Hendrix en Pink Floyd op te zoeken. The Vintage Caravan speelt overigens op 13 oktober in Hengelo tijdens Beerland en op 17 november in Eindhoven tijdens Helldorado. Komt dat zien!

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklisting:

1. Set Your Sights
2. The Way
3. Reflections
4. On The Run
5. All This Time
6. Hidden Streams
7. Reset
8. Nebula
9. Farewell
10. Tune Out
11. The Chain

Line-up:

  • Óskar Logi Ágústsson – Vocalen, Gitaar
  • Alexander Örn Númason – Basgitaar
  • Stefán Ari Stefánsson – Drums

Links: