The Vintage Caravan – Monuments

De Benelux houdt van The Vintage Caravan en The Vintage Caravan houdt van de Benelux. De speciaalbier liefhebbende IJslanders hebben in België hun uitvalsbasis gevonden tijdens het festivalseizoen. Om die reden was het energieke retro trio veelvuldig live te zien in onze contreien. Met deze live optredens oogstten gitaarvirtuoos Óskar Loki Agusston, bassist Alexander Örn Númason en voormalig blackmetaldrummer Stefán Ari veel lof dankzij hun enorme passie, aanstekelijk enthousiasme en explosieve energie. Of ze nou voor enkele tientallen fans in De Pul in Uden optreden of op de grote festivalweide van Graspop Metal Meeting of Wacken Open Air, de sympathieke gasten geven altijd het beste wat ze hebben.

Voor het vijfde studioalbum is The Vintage Caravan weggereden bij Nuclear Blast om bij Napalm Records zijn nieuwe standplaats te vinden. Deze keer noem ik geen referenties naar classicrockbands of vroege metalbands (we kennen ze allemaal) om het geluid op het nieuwe album genaamd Monuments te kenmerken, omdat The Vintage Caravan zo’n eigen, originele sound heeft ontwikkeld dat de band daarmee tekort wordt gedaan. De heren zijn duidelijk geïnspireerd door de jaren ’70, maar dit wil zeker niet zeggen dat ze ook kopiëren.

Monuments gaat van start met Whispers, die opvalt met een lekkere baslijn en zich live als een van de meezingers zal bewijzen. Het daarop volgende Crystallized kenmerkt zich door bluesinvloeden en is iets meer ‘proggy’ dan we gewend zijn van The Vintage Caravan, maar vergeet het mooie refrein niet! Dan komt met Can’t Get You Off My Mind weer zo’n vrolijke meezinger. Dit nummer is wat poppy en simpel maar doeltreffend. Zie het een beetje als het equivalent van Reset Your Mind van het vorige album Gateways. Dark Times is aansluitend een lekker uptempo nummer met een catchy refrein.

Van uptempo naar low tempo gaan we met This One’s For You. Wellicht valt dit rustige nummer niet meteen bij je in de smaak, maar hopelijk luistert het anders door de context ervan te kennen. Mij raakt het in ieder geval meteen bij de eerste noot. Dit is namelijk een nieuwe hommage aan de in 2018 overleden broer van Óskar Loki Agusston. Op Gateways was het schijnbaar te vroeg om een lied aan hem te weiden, maar op Monuments is het dan toch zo ver. Het blijft mooi hoe muziek kan helpen bij het verwerken van verlies. Het bloedmooie Innerverse van Arrival (2015) werd live eerder opgedragen aan Óskar’s broer (onder andere op Graspop Metal Meeting). Het eveneens bloedmooie This One’s For You geeft Óskar de mogelijkheid om zijn hart uit te storten. Dit doet hij vol emotie en tederheid. Dit is dan ook een van de nummers waarin duidelijk wordt hoe hij als vocalist is gegroeid de afgelopen jaren. Gezien de lading lijkt dit me dit echter geen makkelijk nummer om live te spelen, dus ik ben benieuwd of deze track de setlist gaat halen. Het zal lastig zijn om dit lied aan te horen zonder een brok in je keel te krijgen.

Dan van herinneren naar vergeten met Forgotten. Deze ruim acht minuten durende tune doet de tijd snel verstrijken met wederom mooie riffs. Opvallend zijn de synth dubs van Alexander, die meer dan op eerdere albums voor een nieuwe dynamiek zorgen. Sharp Teeth klinkt op zijn beurt behoorlijk groovy en ja hoor, we hebben weer een mooie gitaarsolo te pakken van Óskar, die op zijn negende al begon te spelen na het zien van Jack Black’s School of Rock. Speciale aandacht gaat ook uit naar Hell, want jeetje, wat sluit die sublieme solo geweldig aan bij het refrein! Daarnaast maakt dit liefdesliedje veel indruk met de mooie tekst. Over tekst gesproken, in Said & Done is het thema voor de verandering maatschappijkritisch en vragen de IJslanders aandacht voor klimaatverandering. Dit ‘boze’ nummer gaat galopperend richting het einde en mondt uit in Clarity. Deze finale doet even denken aan Tuning Out van Gateways vanwege de chorus. Ongetwijfeld zullen wij straks als publiek deze chorus luid mee gaan zingen! Alexander neemt deze keer overigens niet de basgitaar, maar de akoestische gitaar in de hand voor deze zachtere en sfeervolle track.

Na het luisteren van Monuments krijg je nóg meer zin in liveoptredens dan je al had, want wat gaat het genieten worden om weer met vrienden los te gaan met deze rock-’n-roll! De mannen hebben zich wederom overtroffen en zichzelf verbeterd als songwriters. Monuments is echt weer ‘next level’ ten opzichte van Gateways en zo bezien is ieder nummer zelf een monument in de groei van The Vintage Caravan. En het volgende album zal ongetwijfeld ook weer ‘next level’ zijn. Supporten die handel en haal die plaat in huis!

Score:

91/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Whispers
 2. Crystallized
 3. Can’t Get You Off My Mind
 4. Dark Times
 5. This One’s For You
 6. Forgotten
 7. Sharp Teeth
 8. Hell
 9. Torn in Two
 10. Said & Done
 11. Clarity

Line-up:

 • Óskar Logi Ágústsson – Vocalen, gitaar
 • Alexander Örn Númason – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Stefán Ari – Drums, achtergrondvocalen

Links: