Album van de maand: de uitslag van september 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand september 2022.

De lijst met albums om uit te kiezen was reuze. Nog niet eerder hadden we zoveel opties opgenomen in de verkiezing en tegelijkertijd moesten we ook wat andere interessante platen laten schieten om te voorkomen dat we een waslijst zouden krijgen. Enfin, we mogen concluderen dat er nog genoeg fijns te ontdekken is en dat is louter positief! Uiteindelijk hebben jullie met zijn allen een record gevestigd wat betreft het aantal ingebrachte stemmen, waarvoor dank! Deze stemmen hebben uiteraard geleid tot een definitieve top drie. Lees mee:

#3: Graceless – Chants From Purgatory

Op plek drie vinden we de deathmetalband van eigen bodem: Graceless. De ploeg bracht met Chants From Purgatory zijn derde album op de markt en deze viel wederom in de smaak bij onze redactie. Niet alleen bij onze redactie overigens, want de hoeveelheid stemmen die de heren in ontvangst mochten nemen, zorgen voor een welverdiende derde plek.

“Waar in het verleden de doomkant van Graceless slechts op een paar tracks tot uiting kwam, is dat nu op vrijwel ieder nummer het geval. Conclusie: Gracless heeft een even dappere als fraaie stap gezet. Met iets minder agressie en iets meer melodie is het even wennen maar tegelijkertijd is het een logische stap van een band die zich in allerlei opzichten nog steeds ontwikkelt. De genialiteit van Chants from Purgatory geeft anders dan de vorige albums niet direct na de eerste luisterbeurten prijs, er moet even wat moeite voor worden gedaan. Maar dan ligt er ook een prachtige plaat. Complimenten aan alle betrokkenen.”

 

2: Megadeth – The Sick, The Dying.. And The Dead

Van een nieuwe Megadeth gaan vele harten sneller kloppen. Het zat Mustaine natuurlijk niet mee in 2019 toen er keelkanker werd geconstateerd en ook de perikelen rondom de bassist van de band (‘seksschandaal’ op internet) gaven de tussenperiode een nare bijsmaak. Uiteindelijk brengt het viertal met The Sick, The Dying…And The Dead gelukkig wél een super vette plaat uit en met de staat van dienst zal het niemand verbazen dat we Megadeth in de top drie terugvinden.

Megadeth: Love it or hate it. Wie moeilijk met Mustaine’s zurige stem omkan, zal geweldig gemarteld worden door dit album. Fans van de band mogen zich echter in de handen wrijven: dit is kwaliteitsspul hoor. Mustaine was terecht heel trots op de vorige plaat Dystopia, maar mag zichzelf eveneens een pluim in de reet steken voor deze The Sick, The Dying… And The Dead!. Wie alvast wel springlevend is, is dus Megadeth zelf. Dit is één van de beste platen die ik dit jaar reeds hoorde, maar ik ben wel fan van het genre en de band natuurlijk. Het album brengt exact wat ik wil horen van een Megadeth-plaat. Check het zeker zelf eens uit.

 

#1: Gaerea – Mirage

Tja, het Portugese oorlogsschip (zoals we dat eerder schreven hier op Zware Metalen) Gaerea komt met een fenomenale opvolger van Limbo op de proppen. Omdat veel van onze redactieleden ook een voorliefde voor black metal hebben, besloten twee redacteuren zelfs een review te schrijven over Mirage. Inmiddels was de band ook in Nederland en te zien waarbij uiteraard nieuwe nummers de revue passeerden. Ook daar wist men de verwachting volop in te lossen. Op 20 oktober staat Zappa in Antwerpen nog op de agenda, een dag later Nijmegen (Soulcrusher Festival). Al met al genoeg reden om het nieuwe pareltje de hemel in te prijzen, hetgeen ook gebeurde door het aantal stemmen dat de plaat kreeg van jullie. Met een straatlengte voorsprong zien we de nieuwe van Gaerea dan ook terug op de eerste plek bij het album van de maand september 2022!

“Gaerea is anders dan Amenra meester in krachtige contrasten en kolossale intensiteit waardoor zijn muziek net zo goed als een mokerslag binnenkomt. En wat voelt dat heerlijk. De Portugese heren hebben met Mirage ellendige elegantie tot kunst weten te verheffen. Nomen est omen. Mirage biedt inderdaad als een fata morgana een lichtpunt in de duisternis. Het album distingeert zich in de discografie met meer rustige momenten die ruimte creëren voor bezinning en zelfreflectie. Mirage dient als een spiegel om onze ware zelf te zien en die komt pas naar voren als we waarlijk alleen zijn. De een put daar kracht uit en de ander wordt er angstig van. Gaerea is de toekomst van black metal. We Are Gaerea.”

 

Bedankt voor het uitbrengen van jullie stem en we treffen elkaar hopelijk weer eind van deze maand. Waar is onder andere uit te kiezen in oktober? Architects, Alter Bridge, Lorna Shore, Cabal en Lamb Of God. Hieronder nog de totaaluitslag van september. Tot de volgende ronde!

Wat is het beste album van september 2022?

 • Gaerea - Mirage (20,9%)

 • Megadeth - The Sick, The Dying...And The Dead (12,1%)

 • Graceless - Chants From Purgatory (9,4%)

 • Bloodbath - Survival Of The Sickest (7,7%)

 • Behemoth - Opvs Contra Natvram (6,7%)

 • Blind Guardian - The God Machine (6,4%)

 • Electric Callboy - Tekkno (4,7%)

 • Ozzy Osbourne - Patien No.9 (4,4%)

 • Slipknot - The End, So Far (3,4%)

 • Nordjevel - Gnavhòl (3,4%)

 • Autopsy - Morbidy Triumphant (3%)

 • Revocation - Netherheaven (3%)

 • Wolfheart - King Of The North (2,7%)

 • King Buffalo - Regenerator (2,4%)

 • Crippled Black Phoenix - Banefyre (1,7%)

 • Strigoi - Viscera (1,7%)

 • Fallujah - Empyrean (1,7%)

 • Sumerlands - Dreamkiller (1,3%)

 • Stratovarius - Survive (1%)

 • The Hu - Rumble Of Thunder (1%)

 • Irist - Gloria (0,7%)

 • Flogging Molly - Anthem (0,3%)

 • Venom Inc. - There's Only Black (0,3%)

Uitslag album van de maand augustus

Uitslag album van de maand juli

Uitslag album van de maand juni

Uitslag album van de maand mei

Uitslag album van de maand april

Uitslag album van de maand maart

Uitslag album van de maand februari

Uitslag album van de maand januari