Album van de maand: de uitslag van augustus 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand augustus 2022.

Op de valreep bracht Machine Head nog zijn nieuwste telg genaamd ØF KINGDØM AND CRØWN in. Het tiende werkje van de invloedrijke band was er uiteraard eentje om naar uit te kijken. Daarnaast was de keuze deze maand gelukkig lang niet voor iedereen even voor de hand liggend. In vele (sub)genres verschenen namelijk interessante platen die goed werden ontvangen. Op basis van het aantal stemmen kunnen we eveneens concluderen dat er maandelijks steeds meer stemmen in onze digitale bus verschijnen. Top! Hieronder volgt de top drie van augustus op basis van jullie input.

Hoewel: het is een top vier geworden want voor de eerste keer hebben we twee albums op een positie met dezelfde aantal stemmen! Rondje van de zaak..

#3: Heilung – Drif

Er kan een eindeloze discussie ontstaan of formaties zoals Heilung nu wel of niet op een site als Zware Metalen of een festival als Alcatraz (2021) horen, maar feit is dat veel metalfans zichzelf goed kunnen vinden in de heidense muziek van het gezelschap. Of, zoals Maria het zelf ooit zei in een driedelig interview: “Chris heeft daar een mooie metafoor over. Ken je de grond waar metaal uit wordt gewonnen? Het is héél zwart en donker. Wij denken graag dat Heilung die donkere aarde is waar het metaal in geboren wordt.” Links of rechtsom, staat Drif gewoon even op de derde plek!

“Ik kan enkel vaststellen dat de melodieën van vooral de eerste drie nummers door mijn hoofd blijven spoken, en Drif blijft maar de weg vinden naar mijn speakers. Koppel ik hieraan de boodschap van eenheid en samenbrengen, respect, gecombineerd met mystiek, fascinatie voor geschiedenis en nog steeds een knappe visuele omkadering, kan ik enkel concluderen dat Heilung met Drif authentiek verder gaat op het ingeslagen pad. En kunnen we de dag van vandaag niet allemaal wat Heilung gebruiken?

#2: Arch Enemy – Deceivers

Dat we het vijftal van Arch Enemy in de top drie terug vinden, zal niemand verbazen. De band rondom frontdame Alissa White-Gluz brengt steevast kwaliteit op de markt en wist onlangs ook live veel indruk te maken op onder andere Wacken Open Air 2022. Een geolied machine, maar wat wil je anders met zo’n kundige ploeg aan topmuzikanten. Deceivers gaf de fans dan ook precies waar zij op hadden gehoopt.

Deceivers is zodoende een zeer stabiele plaat geworden die weinig pieken en dalen kent. Het vijftal levert met zijn elfde plaat werk af dat logisch voortborduurt op Will To Power uit 2017. Van het vurige karakter dat dezelfde bezetting nog ten gehore bracht met War Eternal (2014) is weinig meer te horen. Pompende power composities die vooral prima weg luisteren komen daarvoor in de plaats, niets meer en niets minder. Met muzikanten van dit formaat is een dergelijke constatering toch wat teleurstellend. Fans die de band de laatste jaren een warm hart toedragen kunnen even goed gewoon blindelings toehappen.

#2: Machine Head – Of Kingdom And Crown

Ook Machine Head mag in de top drie van augustus uiteraard niet ontbreken. Na flink wat wisselingen in de line-up is plaat nummer tien (!) dan eindelijk een feit. De band herpakt zich overduidelijk na het zwakkere Catharsis uit 2017 en voor alle fans is dat een positief punt. Machine Head levert in augustus 2022 net als Arch Enemy een oerdegelijke schijf af.

Of Kingdom And Crown is niet het beste album van Machine Head, maar wel het beste album dat Robb Flynn had kunnen maken: terug naar de basis met voornamelijk zang, gitaar, bas en drums en met Vogg als geweldige aanwinst. Er staan een paar fraaie nummers op deze plaat die u de komende jaren nog langs zal horen komen in de grotere concertzalen. De nieuwe plaat is ook fijn behapbaar. Niet alleen omdat de band zich nergens vergaloppert met overbodige muzikale toevoegingen, maar ook qua tijd: we klokken af op een uurtje, het kortste Machine Head-album in jaren.”

 

#1: The Halo Effect – Days Of The Lost

Ja, je leest het goed hoor! Geen Machine Head, Arch Enemy, Amon Amarth of Soilwork op nummer één, maar The Halo Effect met Days Of The Lost! Niet dat ik persoonlijk iets tegen de grote namen heb, maar dat jullie massaal de stemmen gaven aan de melodeathformatie van The Halo Effect, bewijst eens te meer dat de échte verrassingen vaak ook uit een onverwachte hoek komen. Hoewel Days Of The Lost pas het debuut van de vijfmansformatie uit Gotenburg is, zijn de leden absoluut niet nat achter de oren. Zo staan bands als Hammerfall, In Flames, Dark Tranquility en Dimension Zero op de verschillende CV’s.

“Je hoort doorheen de hele plaat heerlijke (twin-)leads, gevoelige solo’s, knotterende baspartijen en dit alles samengehouden door een strakke drumpartij. Dan weer rollende drumtapijten of opzwepende blastpartijtjes telkenmale aangevuld met de nodige fijnzinnigheid op de cymbalen waar nodig. De vocalen van Stanne zijn gekend, iet of wat rasperig, goed verstaanbaar en brutaal genoeg.Eindoordeel: erg sterke plaat en aanschaf verplicht, zeker voor fans van In Flames en Dark Tranquillity. Deze plaat zal naast de nieuwe schijf van In Flames, die nog even op zich laat wachten, niet misstaan in je platenkast.”

Om iedereen de de plaat net zo enthousiast heeft ontvangen als onze redacteur Joris te bedanken, heeft The Halo Effect (vers van de pers) een mooie bedankje voor jullie in petto. Een opname van een concert op de dak van een gebouw ter promotie van Days Of The Lost!

 

Hieronder nog het totaaloverzicht van alle uitgebrachte stemmen. Iedereen bedankt voor de deelname en we rekenen weer op jullie stemmen eind september, met deze maand onder andere nieuwe werk van Megadeth, Gaerea, Revocation en Bloodbath.

Wat is het beste album van augustus 2022?

 • The Halo Effect - Days Of The Lost (16,4%)

 • Arch enemy - Deceivers (11,1%)

 • Machine Head - ØF KINGDØM AND CRØWN (11,1%)

 • Heilung - Drif (9,3%)

 • Blackbraid - Blackbraid I (8,4%)

 • Amon Amarth - The Great Heathen Army (7,5%)

 • Conan - Evidence Of Immortality (6,6%)

 • Soilwork - Övergivenheten (5,8%)

 • Toxic - Dis Morta (5,8%)

 • Soulfly - Totem (4,4%)

 • Brymir - Voices In The Sky (4%)

 • Liminal Shroud - All Virtues Ablaze (3,1%)

 • Five Finger Death Punch - Afterlife (1,8%)

 • A-Z - A-Z (1,8%)

 • Dynazty - Final Advent (1,3%)

 • Spirit Adrift - 20 Centuries Gone (1,3%)

 • Grave Digger - Symbol Of Eternity (0,4%)

 • Orthodox - Learning To Dissolve (0%)

 • Hammer King - Kingdemonium (0%)

Uitslag album van de maand juli

Uitslag album van de maand juni

Uitslag album van de maand mei

Uitslag album van de maand april

Uitslag album van de maand maart

Uitslag album van de maand februari

Uitslag album van de maand januari