Megadeth – The Sick, The Dying… And The Dead!

Sedert deze week ligt de nieuwste Megadeth in de betere platenzaak. We hebben er met zijn allen maar liefst zes jaar op moeten wachten. Ik kan me niet herinneren dat er ooit al eens zoveel tijd tussen twee Megadeth-albums heeft gezeten. Nou ja, Dave Mustaine had daar meer dan geldige excuses voor. Er was zoiets als Covid-19 en dan raakte zijn bassist nog eens betrokken bij een seksschandaal. Afijn, schandaal. Wat stoute dingen tussen twee volwassen mensen. U kent het verhaal allicht. Anders googelt u het gewoon even. Wij zijn geen tabloid. Mij kwam het eerder over als een afrekening. Exit David Ellefson dus. 

Nee, een belangrijkere reden voor het uitblijven van de nieuwe plaat was Mustaine’s gezondheid. In mei 2019 werd immers keelkanker vastgesteld bij onze langharige kameraad. Een schok ging doorheen de metalgemeenschap. Ik denk zelfs dat Lars Ulrich er niet goed van was. Gelukkig herstelde de man ondertussen van deze smerige ziekte en de hele ervaring werd in een nieuw album gegoten: The Sick, The Dying… And The Dead!. Een wat lugubere titel die duidelijk weergeeft hoe diep Mustaine moet gezeten hebben. Dit zestiende Megadeth-album bespreek ik vandaag met veel plezier eens met jullie. Het eerste wat me nu reeds opvalt, is dat er terug een leesteken achteraan de albumtitel staat. Net zoals bij de eerste drie albums. Als dit een indicatie is voor het niveau van deze plaat, zitten we gebeiteld mensen.

De plaat opent onmiddellijk vrij sterk met de titeltrack The Sick, The Dying… And The Dead!. Een lekker sfeervolle intro doet denken aan een door de pest geteisterd Middeleeuws Europa – verder ook zeer herkenbaar voor wie maart 2020 doorspartelde – en vervolgens trekt een sappige gitaarriff de hele handel op gang. Klassieke Megadeth als u het mij vraagt. De trend is hiermee gezet. Vanaf nu dendert de Megadeth-machine op volle snelheid door. Die typische thrash-klank die Mustaine wist te creëren. U begrijpt vast wel wat ik bedoel. 

Junkie is een mooi voorbeeld hiervan. Een snel tempo, snijdende gitaarsolo’s ertussen en daarboven Mustaine’s zagende, bijna nasale stem. De man staat er niet om bekend dat hij feelgood-onderwerpen kiest voor zijn muziek en dat is op dit album weer niet anders. Het is lelijk om te zeggen, maar een miserabele Mustaine is een aangename Mustaine om naar te luisteren. Geen muziek over heilige oorlogen, dystopische werelden of dode kameraden deze keer. Nee, de mans ziekte staat vaak centraal op deze nieuwe plaat. “I’m a disease” brult hij bijvoorbeeld herhalend in Life In Hell. Het heeft iets moois, iets ontwapenend om horen hoe de man met het hele ziekteproces is omgegaan.

Laat hier alvast weinig verwarring rond bestaan: ik ben fan van dit nieuwe album. Hoewel er zeker nummers op de plaat staan die eigenlijk weinig meerwaarde betekenen voor het opgebouwde oeuvre van de band, kan ik er wel een paar naar voren schuiven die zo op een verzamelaar kunnen worden geplaatst. Dogs Of Chernobyl bijvoorbeeld – met een zeer typische Dave Mustaine-titel – het nummer kenmerkt zich door een kippenvel-intro dat uiteindelijk uitmondt in een krachtig Megadeth-nummer. Kiko Loureiro’s gitaarwerk vult op heerlijke wijze Mustaine’s typische gitaargeluid aan. Op de vorige plaat Dystopia viel hij me ook reeds op positieve wijze op. Wie ook zijn stempel op dit nummer weet te drukken is de nieuwe, Belgische drummer Dirk Verbeuren. Hoewel hij reeds sinds 2016 in de band zit, is deze plaat zijn vuurdoop voor het grote publiek. Eveneens interessant om weten: ja, James LoMenzo is terug van weggeweest en is na het vertrek van Ellefson terug bassist bij de band, maar op het album werd de basgitaar ingespeeld door Testaments Steve Di Giorgio.

Ook opvallend: Mustaine grabbelt voor dit nieuwe album vaak terug naar het verleden. Leg bijvoorbeeld eens Sacrifice op en zeg me nu met gladgestreken gezicht dat jij daar geen Hangar 18 in hoort? En tijdens Mission To Mars zegt men vanuit de controletoren plots “Rust In Peace”. Subtiel, heel subtiel, maar het zit er wel tussen. We’ll Be Back doet me dan weer heel hard denken aan Tornado Of Souls. Hey, ik ga niet klagen hoor. Laat maar komen Dave!

Verder zou ik persoonlijk nog songs als Psychopathy, Célebutante en We’ll Be Back naar voren willen schuiven als luistertip. En oh, die gitaarriff op Soldier On!. Het tekent de genialiteit van Dave Mustaine. Wat mogen we met zijn allen blij zijn dat de man zijn ziekte overwon en een nieuw album in ons gezicht komt smijten. Ice-T (Bodycount) en Sammy Hagar (Van Halen) dachten er net zo over en besloten een cameo te doen op de plaat. Het moet wel gezegd worden: Ice-T’s bijdrage aan Night Stalkers – ook een lekker nummer trouwens – is zo klein dat het je kan ontgaan en Hagars bijdrage aan This Planet’s On Fire. Tja. Hoe zou ik dit diplomatisch kunnen zeggen? Het is het nummer dat mij het minst ligt op de hele plaat. Persoonlijke smaak natuurlijk. Ik heb het ook gewoon niet voor die clown. Het is geen David Lee Roth. Daar! Ik heb het luidop gezegd! Klachten graag aan onze hoofdredacteur Remco. Ik hoor het dan wel. Of niet, het zou me verbazen als hij er anders over denkt.

We werden de laatste jaren verwend met een paar steengoede thrashmetalalbums van oude bekenden als Exodus of Testament, wel deze Megadeth past perfect in het rijtje. De plaat voelt bijzonder duister aan – zelfs naar Megadeths normen – en heeft meer weg van een band die een tweede jeugd beleeft dan van een groep die fin de carrière is. Megadeth gaat met deze nieuwste plaat gewoon verder in de muzikale richting die met Dystopia werd ingereden. Dave Mustaine is namelijk nog steeds kwaad op de wereld en dat is alleen maar goed nieuws voor de fans. Bij Dystopia (2016) haalde de band opnieuw een niveau dat deed denken aan de vroege jaren ’90 Megadeth. Wel, alle ketchup is nog niet uit de fles, want de Amerikaans-Belgische band – gun ons Belgen deze gewoon! *knipoog* – blijft moeiteloos op hetzelfde niveau verder fietsen.

Megadeth: Love it or hate it. Wie moeilijk met Mustaine’s zurige stem omkan, zal geweldig gemarteld worden door dit album. Fans van de band mogen zich echter in de handen wrijven: dit is kwaliteitsspul hoor. Mustaine was terecht heel trots op de vorige plaat Dystopia, maar mag zichzelf eveneens een pluim in de reet steken voor deze The Sick, The Dying… And The Dead!. Wie alvast wel springlevend is, is dus Megadeth zelf. Dit is één van de beste platen die ik dit jaar reeds hoorde, maar ik ben wel fan van het genre en de band natuurlijk. Het album brengt exact wat ik wil horen van een Megadeth-plaat. Check het zeker zelf eens uit.

Score:

89/100

Label:

Universal, 2022

Tracklisting:

  1. The Sick, The Dying… And The Dead!
  2. Life In Hell
  3. Night Stalkers (feat. Ice T)
  4. Dogs Of Chernobyl
  5. Sacrifice
  6. Junkie
  7. Psychopathy
  8. Killing Time
  9. Soldier On!
  10. Celebutante
  11. Mission To Mars
  12. We’ll Be Back
  13. Police Truck
  14. This Planet’s On Fire (Burn In Hell) (feat. Sammy Hagar)

Line-up:

  • Dave Mustaine – Zang, gitaar
  • Steve Di Giorgio – Basgitaar
  • Kiko Loureiro – Gitaar, achtergrondzang
  • Dirk Verbeuren – Drum

Links: