Album van de maand: de uitslag van oktober 2022

Vanaf het begin van dit jaar kun je bij ons stemmen op het album van de maand. We selecteren daarbij een lijst met albums waar alle bezoekers van Zware Metalen op kunnen stemmen en de uiteindelijke winnaar maken we later bekend als de stembussen gesloten zijn. In dit artikel maken we de drie prijswinnaars bekend van de maand oktober 2022.

We hebben het eenmaal eerder aan de hand gehad, maar ook in oktober hebben we een dubbel bezette podiumplek. Op nummer drie vinden we namelijk twee bands terug omdat beide evenveel stemmen kregen, terwijl één van de twee oorspronkelijk niet te vinden was onder de stemopties. Meerdere lezers tipte ons op het ontbreken en vervolgens zien we uitgerekend dát gezelschap bij de einduitslag ook in de prijzen vallen. Opvallend genoeg vinden we enkele grote namen zoals Architects, Despised Icon en Therion bijna onderaan in de lijst terug. Hieronder de top drie (vier) van deze maand:

 

#3: Statement – Dreams From The Darkest Side

Hoewel we hier bij Zware Metalen dagelijks twee á drie reviews het wereldwijde net op pompen, glippen er links en rechts natuurlijk ook wat pareltjes door de vingers die vervolgens niet voorzien worden van een review. Zo ook het Deense hardrock collectief van Statement, dat met Dreams From The Darkest Side via Mighty Records zijn vierde album uitbracht. Staat het geluid van deze video je aan, check het album dan!

#3: Psychonaut – Violate Consensus Reality

Op die andere derde plek vinden we Psychonaut terug, het drietal uit België dat via het gerenommeerde Pelagic Records zijn tweede album uitbrengt. Daarop horen we wederom een fraai staaltje post metal waarbij we duidelijk horen dat de Mechelaren een flinke klim hebben gemaakt op de kwaliteitsladder. Gelukkig dacht niet alleen onze redacteur MrJingles daar zo over, maar ook jullie, getuige de 13,2% aan stemmen die de mannen van jullie kregen.

Violate Consensus Reality is in alles een betere voortzetting ten opzichte van Unfold the God Man. Is dat album je bevallen, dan zal dit nieuwe werk je ook bevallen. Makkelijk is de muziek zeker niet, maar ook niet dermate ingewikkeld dat het een eindeloze ontdekkingsreis is. Daar zorgen de hallucinogene arrangementen wel voor en anders heeft Psychonaut genoeg peper in de reet om je eens flink door elkaar te schudden. Ben je dus fan van de band, van post-metal of goede muziek in het algemeen, dan kun je zeker uit de voeten met deze nieuwe schijf van Psychonaut.”

 

#2: Asgrauw – Façade

Natuurlijk mag er ook in de top drie van de maand oktober geen black metal release ontbreken. Zoals dat vaker het geval was, treffen we bij de drie (vier) prijswinnaars vervolgens ook nog eens een band van eigen bodem aan. De heren van Asgrauw uit Groesbeek, Nederland boren met Façade een nieuwe ijspegel door het zwartgeblakerde hart. Noem het toevallig, maar ook hier heeft redacteur MrJingles het volgende over te melden:

“Dit werk is een stuk ruiger dan we op de voorganger IJsval hebben kunnen aantreffen. In tegenstelling tot de voorgaande albums is de productie juist een stuk transparanter, waardoor alle muzikale bijdrages als het krakende ijs op een heldere winternacht te horen zijn. Na de afsluiter Levenswaan blijf ik murw gebeukt achter met nasuizende oren van het geweld dat Batr door mijn koptelefoon heeft weten te beuken. Murw, maar voldaan. Asgrauw laat met deze vijfde langspeler wederom horen dat de Nederlandse blackmetalscene levendiger is dan ooit.”

 

#1: Lorna Shore – Pain Remains

Ja: alsof iemand nog met een bek vol tanden zal staan bij het zien van deze nummer één. Hoewel, met slechts een handvol stemmen wist het Amerikaanse vijftal de Gelderlanders af te troeven. Lorna Shore brengt met Pain Remains een album waar met argusogen naar uit werd gekeken door menig metalliefhebber. Het is hard, intens, oprecht en alles overtreffend. Niets voor niets brachten wij dit album in een eerder stadium onder bij onze nieuwe rubriek Dubbel Zo Zwaar. Twee van onze redacteuren waren het eveneens snel over hetzelfde eens: dit is werk van de bovenste plank. Raadt eens wie één van die twee redacteuren was..

Lorna Shore zal blijven verenigen en verdelen. Maar vooral verenigen. En begrijp me niet verkeerd, maar als extreme metalfan hebben we wel eens iets anders nodig dan het activistische Arch Enemy en het slaapverwekkende Behemoth om het hoofdpodium laat op de avond in vuur en vlam te zetten. Lorna Shore pompt echter niet alleen nieuw leven in de wereld van deathcore, maar laat in alle metalen uithoeken een frisse wind waaien. Wat een gruwelijk album is dit Pain Remains geworden. Album van het jaar? Kan bijna niet missen.”

 

Hieronder vinden jullie zoals gewoonlijk de totaaluitslag nog van deze ronde ‘album van de maand’. Er werd wederom meer gestemd dan ooit tevoren, dank daarvoor! Inmiddels zijn we alweer aanbeland in de maand november en werken we in gedachte al langzaam richting de kerstmaaltijden, het gooien van heet water over bevroren autoruiten en het geel zeiken van parelwit sneeuw. Deze maand onder andere nieuw werk van Black Anvil, Ingested en Devin Townsend.

 

Wat is het beste album van oktober 2022?

 • Lorna Shore - Pain Remains (18,3%)

 • Asgrauw - Facade (17,6%)

 • Statement - Dreams From The Darkest Side (13,2%)

 • Psychonaut - Violate Consensus Reality (13,2%)

 • Darkthrone - Astral Fortress (8,3%)

 • Queensryche - Digital Noise Alliance (6,3%)

 • Lamb Of God - Omens (6,3%)

 • Alter Bridge - Pawns & Kings (5,8%)

 • Avatarium - Death, Where Is Your Sting (3%)

 • Exhumed - To The Dead (2,1%)

 • Diggeth - Zero Hour In Doom Town (1,6%)

 • Architects - The Classic Symptoms Of A Broken Spirit (1,2%)

 • Obsidious - Iconic (0,9%)

 • Therion - Leviathan II (0,7%)

 • Fit For A King - The Hell We Create (0,5%)

 • Slaughter The Giant - Depravity (0,5%)

 • Despised Icon - Déterré (0,5%)

 • Cabal - Magno Interitus (0,2%)

 • We Came As Romans - Darkbloom (0%)

Uitslag album van de maand september

Uitslag album van de maand augustus

Uitslag album van de maand juli

Uitslag album van de maand juni

Uitslag album van de maand mei

Uitslag album van de maand april

Uitslag album van de maand maart

Uitslag album van de maand februari

Uitslag album van de maand januari