Saor – Origins

Andy Marshall, de man en het brein achter de band, Saor, is weer terug. En hoe! Album nummer vijf is een wapenfeit en de titel is Origins. Atmosferische pagan black met de Schotse roots van Andy diep genesteld in de composities en teksten. Onze collega-redacteur, Bart, was lovend over het vorige album, Forgotten Paths: een album waar Andy zijn smaak, stijl en invloed verder vorm wist te geven en zo het nieuwe subgenre, Caledonian metal, werd geboren. Laten we meevaren op de reis van deze Schot en gauw luisteren naar wat Origins ons brengt.

In de biografie lezen wij dat het album veel meer gitaar gedreven is en dat tijdens de pandemie de inspiratie werd onttrokken uit de wat meer klassieke heavy metal. Daarnaast wilde Andy dat dit het meest zware album in zijn catalogus zou worden, met dus de nadruk op de riffs. De zangstijl is ietwat aangepast van diepe growls naar meer de high-pitched screams die men veelal terug vindt in black metal. En ook het pagan-element krijg een prominente plaats op het album, gezien het thema gaat over de Picts (red. – een bevolking dat tijdens de vroege middeleeuwen in Noord-en Oost-Schotland woonde). Muzikaal gezien beperken de meeste albums van Saor zich tot vier of vijf nummers en bedraagt de speelduur vaak rond de veertig minuten. Dat is nu niet anders (al zijn er ditmaal zes tracks te vinden!).

Al bij Call of the Carnyx gebeurt er exact wat Andy zo ontzettend goed kan: hij neemt je mee op een reis door de geschiedenis van het Schotse land en haar bevolking. Atmosferisch is absoluut het juiste woord om te omschrijven wat hier gebeurt. En dat dit album meer gedreven is door gitaren, is duidelijk te horen. Maar de folk-invloeden zijn ook zeker aanwezig in de vorm van oorlogsdrums en doedelzakken (want Schots). De rauwe intensiteit (blastbeats, tremolostukken op de gitaren, de black metal zang) gaan vaak gepaard met epische en haast euforische stukken. Dit is dan ook zeer evident in nummers als Beyond the Wall en de titeltrack (tevens zijn dit mijn favorieten). Ook de videoclips van de twee singles ademen deze atmosfeer uit en de landschappen die worden getoond zijn jaloersmakend!

Tja, wat kan ik hier nog over zeggen? Het is absoluut weer een totaalbeleving, het album Origins van Saor, en wat voor een beleving! Vanaf het eerste nummer wordt de luisteraar meegevoerd naar het Schotse landschap en de prachtige kustlijnen en gedurende een ruime veertig minuten ben je compleet van deze wereld. Ikzelf stel mij voor dat ik over de Ben Nevis (hoogste berg in Schotland) aan het hiken ben, met uitzichten voor het leven, terwijl deze plaat op repeat staat. Machtig werk en zeer zeker jaarlijstmateriaal (tot nu toe top 3!). Wil je deze muziek live ervaren? Saor gaat op tour dit jaar, samen met Gaahl’s Wyrd en Gaerea en doet ook de Patronaat in Haarlem aan op 30 september.

Score:

94/100

Label:

Season of Mist, 2022

Tracklisting:

  1. Call of the Carnyx
  2. Fallen
  3. The Ancient Ones
  4. Aurora
  5. Beyond the Wall
  6. Origins

Line-up:

  • Andy Marshall – Alle instrumenten, zang

Links: