Kreator – Hate Über Alles

Moet ik nog uitleggen wie Kreator is? Nee toch zeker. De band bestaat al sinds 1982 en behoort sinds 1986, toen het album Pleasure To Kill uitkwam, tot de top van de thrash. De top van zowel de Duitse thrash, waarbij de band samen met Destruction, Tankard en Sodom de Big Teutonic 4 genoemd wordt, alsmede de thrash in zijn geheel. De band is inmiddels toe aan het vijftiende album en deze heeft de titel Hate Über Alles meegekregen. Alle “old-school” liefhebbers en “trve metal heads” die hopen dat de band een nieuwe Pleasure To Kill of Extreme Agression uitbrengt kunnen nu direct stoppen met lezen en terug kruipen in hun kelder om op het internet te klagen dat “band X” na “album 1 en 2” niks goed meer heeft uitgebracht.

Zoals inmiddels een beetje vertrouwd bij een Kreator-album beginnen we met een instrumentaal opwarmertje. Sergio Corbucci Is Dead past in het zelfde straatje als Apocalypticon en Mars Mantra. Een klassiek georiënteerd opwarmertje voor het echte werk. Dat begint met het titelnummer en tevens de eerste single van het alum. Mocht je het nog niet gehoord hebben, luister hem hieronder even. De stem van Mille klikt nog steeds erg goed, ook op de hoge snelheid van een nummer als dit. De noodzaak om gehoord te worden klinkt goed door evenals de frustraties over de dingen die zich afspelen in de wereld. Het zijn nog steeds vooral zogeheten “linkse zaken” waarover gezongen word, maar wie boeit dat als de muziek gewoon lekker klinkt. Of je nou links of rechts georiënteerd bent, doe gewoon een lekker dansje op de beukende melodieën van dit album.

 

Na Killer of Jesus voelt Crush The Tytans aan als een strijdlied. Dat komt vooral door de opzwepende drums die klinken alsof we een mars moeten lopen. Ik kom er maar niet achter wat er in het refrein wordt gezongen en in welke taal het überhaupt is. Is het Latijns, Duits of toch iets anders?  Lekker klinkt het in ieder geval wel.

Aan de derde video die de band uitbracht om Hate Über Alles te promoten, Midnight Sun, moest ik even wennen. Vooral de stem van Sofia Portanet was iets wat ik niet gewend was in combinatie met de bekende Kreatorsound, maar na enkele luisterbeurten is dit nummer uitgegroeid tot een van mijn favorieten van het album. Waarbij de bijbehorende video ook geen onbelangrijke rol heeft gespeeld.

Met Demonic Future en Pride Comes Before The Fall, komt de klad er een beetje in. De nummers zijn niet slecht, maar neigen iets teveel naar de relatief tragere kant van de muziek van de band. Het is nog steeds duidelijk hoorbaar Kreator in alle aspecten, maar op de een of andere manier blijft het wat minder goed hangen.

En dan hebben we nog de afsluiter, Dying Planet. Dit nummer schreef über Kreatorlid Mille samen met nieuwkomer Frédéric Leclercq die voorheen de bas hanteerde bij onder andere DragonForce. Het moge aan de hand van de titel al duidelijk zijn waar dit nummer over gaat. Met een krappe zeven minuten aan speelduur valt dit nummer direct op tussen de andere nummers die zo rond de vier à vijf minuten aantikken. In dit geval verraadt de langere speelduur van het nummer enigszins de insteek om een meer episch nummer te maken. Naar mijn mening zijn beide heren daar maar gedeeltelijk in geslaagd.

De eindconclusie moet toch zijn dat Kreator weer een juweeltje heeft weten af te leveren met dit Hate Über Alles. De band borduurt voort op het geluid van voorgaande albums Gods Of Violence en Phantom Antichrist en blijft de grenzen van dat geluid opzoeken. Drie kwartier knallen dus. En straks in augustus op Dynamo Metalfest lekker met z’n allen meeschreeuwen met de nieuwe nummers. HATE ÜBER ALLES!!! HATE IS THE VIRUS OF THIS WORLD!

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2022

Tracklisting:

 1. Sergio Corbucci Is Dead
 2. Hate Über Alles
 3. Killer Of Jesus
 4. Crush The Tyrants
 5. Strongest Of The Strong
 6. Become Immortal
 7. Conquer And Destroy
 8. Midnight Sun
 9. Demonic Future
 10. Pride Comes Before The Fall
 11. Dying Planet

Line-up:

 • Miland ‘Mille’ Petrozza – Gitaar, Zang
 • Sami Yli-Sirniö – Gitaar
 • Frédéric Leclercq – Bas
 • Jürgen ‘Ventor’ Reil – Drums

Links: