Arch Enemy – Deceivers

Wanneer een band van formaat met een wijziging in de line-up krijgt te maken, leidt dat bijna altijd automatisch tot kritiekgeluiden vanuit de achterban. Het Zweedse Arch Enemy weet in dat opzicht van de hoed en de rand. Zo leverde de melodeathband drie dijkers van platen af met respectievelijk Black Earth, Stigmata en Burning Bridges. Toen zanger John Liiva het gezelschap verliet en er ineens een vrouwelijk beest achter de microfoon plaatsnam, was het niet meteen hosanna voor iedere fan. Toch wist Angela Gossow de meeste fans wel om haar vinger te winden met overtuigende grunts, growls en eigenlijk alles waar je als fan op hoopt bij een dergelijke invulling van de vacature. In 2014 maakte ook de blonde plaats voor vervanging en die kwam er uiteindelijk met Alissa White-Gluz, de zangeres die tot op de dag van vandaag nog steeds actief is. En ja, dan hebben we het enkel nog over het stuivertje wisselen van de microfoon. Alleen gitarist Michael Amott en drummer Daniel Erlandsson maken immers nog deel uit van de oorspronkelijke bezetting uit 1995. Enfin, met Deceivers brengt het vijftal via Century Media Records zijn elfde album uit.

De échte wijziging in het geluid heeft mede door de twee kartrekkers, en nog wel het meest door specifiek Michael Amott, nooit echt gezorgd voor hele grote veranderingen. Wel horen we sinds de toetreding van Alissa dat Arch Enemy langzaam zijn wilde haren begint te verliezen en dat het geluid van de melodieuze (death) metal minder rauw en meer inwisselbaar begint te klinken. Deceivers laat op alle fronten dan ook horen wat een ieder die de band volgt allang had verwacht. Zo klinken Handshake With Hell, The Watcher en Spreading Black Wings oerdegelijk maar zal de bekende wisselwerking van Arch Enemy tussen enerzijds melodie en anderzijds goed in gehoor liggende melodieuze death metal nergens zorgen voor een ontwrichte kaak van de verassing. Eveneens zijn het nummers die een mooie aanvulling vormen op het oeuvre en ongetwijfeld gaan zorgen voor meezingende fans op volle festivalweides. Vastgelegd op een plaat is de spanning er ook wel weer snel vanaf, wat de houdbaarheid discutabel maakt.

In diezelfde categorie vallen composities zoals In The Eye Of The Storm, Poisoned Arrows, One Last Time en de single Deceiver, Deceiver, die vooral overeind blijven door de mooie wisselwerking tussen het zang- en gitaarwerk. De structuren zijn lang niet altijd even sterk, en in enkele gevallen zelfs eentonig met een voortkabbelend resultaat, maar gelukkig weet Amott op gepaste momenten in ieder geval nog wat fijn soleerwerk uit zijn gitaar te persen om toch weer te zorgen voor herkenningspunten. Waar andere bands zouden watertanden bij dergelijke nummers, weten we al langer dat dit de standaard is die Arch Enemy met gemak kan leveren. Er nét bovenuit stijgen doet het gezelschap weliswaar alleen tijdens Sunset Over The Empire en House Of Mirrors, waarbij de woeste growls en mooie zanglijnen ondersteuning krijgen van memorabele gitaarriffs en strak drumwerk, dat gelijk zorgt voor een boost in overtuigingskracht. Als het tempo wat omhoog gaat en de refreinen daadwerkelijk de power bevatten die zorgen voor automatisch meebléren, besef ik me dat het toch ook weer wat meer leunt tegen de oude aanpak van de Zweden zelf.

Deceivers is zodoende een zeer stabiele plaat geworden die weinig pieken en dalen kent. Het vijftal levert met zijn elfde plaat werk af dat logisch voortborduurt op Will To Power uit 2017. Van het vurige karakter dat dezelfde bezetting nog ten gehore bracht met War Eternal (2014) is weinig meer te horen. Pompende power composities die vooral prima weg luisteren komen daarvoor in de plaats, niets meer en niets minder. Met muzikanten van dit formaat is een dergelijke constatering toch wat teleurstellend. Fans die de band de laatste jaren een warm hart toedragen kunnen even goed gewoon blindelings toehappen.

Score:

77/100

Label:

Century Media Records, 2022

Tracklisting:

 1. Handshake With Hell
 2. Deceiver, Deceiver
 3. In The Eye Of The Storm
 4. The Watcher
 5. Poisoned Arrow
 6. Sunset Over The Empire
 7. House Of Mirrors
 8. Spreading Black Wings
 9. Mourning Star
 10. One Last Time
 11. Exiled From Earth

Line-up:

 • Alissa White-Gluz – Zang
 • Michael Amott – Gitaar
 • Jeff Loomis – Gitaar
 • Sharlee D’Angelo – Basgitaar
 • Daniel Erlandsson – Drums

Links: