In het tijdperk van hypersensitiviteit en politieke correctheid is het klaarblijkelijk nog steeds geoorloofd om op kortzichtige wijze een wat hardere muziekinzending voor het Eurovisie Songfestival van tafel te vegen. Zo liet commentator Jan Smit gisteren weten dat hij de Hongaarse inzending ‘verschrikkelijk’ vond, terwijl muzieklegende Gerard Joling aangaf het ‘wanstaltig’ te vinden. AWS bewees de twee zeikstralen het ongelijk en haalde met het nummer Viszlát nyár (hetgeen ‘vaarwel zomer’ betekent) gewoon de finale. Ook binnen onze eigen scene werd geklaagd, want hoewel AWS een zwaarder geluid laat horen, speelt het eerder iets wat omschreven kan worden als post-hardcore dan metal. Om al die negativiteit een positieve draai te geven, dook Zware Metalen in haar archieven om een overzichtsdocument samen te stellen met échte Hongaarse metal. Zodoende heeft iedereen een achtergrondmuziekje paraat tijdens de finale van het liedfestival op zaterdag 12 mei. Niet vergeten te stemmen!
Tussen al deze Hongaarse metalgekte realiseerden we ons dat we nog een stapel (gesigneerde) CD’s van Ektomorf hebben liggen. We hebben daarom besloten om de volgende albums via een prijsvraag weg te geven: Black Flag, Retribution, Ektomorf, Outcast, Redemption, Instinct, Live And Raw, What Doesn’t Kill Me. Allen gesigneerd, behalve de eerste twee. Wil jij deze stapel CD’s winnen? Stuur dan een e-mail met daarin je favoriete album van Hongaarse makelij (hoeft niet Ektomorf te zijn) met als onderwerp ‘Ektomorf’. Deelname sluit donderdag 17 mei om 12:00 uur.
(AWS kort nadat het de finale van het Eurovisie Songfestival 2018 behaalde)
De grondlegger
Ieder zichzelf respecterend overzicht van de Hongaarse metalscene moet beginnen bij Tormentor. Meer kult dan het intronummer van The Seventh Day Of Doom ga je het niet krijgen namelijk. Tormentor natuurlijk, met Atilla Csihar achter de microfoon die een aantal jaren later het legendarische De Mysteriis Dom Sathanas in zal zingen. De productie vliegt alle kanten op, maar de essentie drijft naar boven: deze opgevoerde, zwartgeblakerde thrashmetal is in 2018 net zo beluisterbaar als in 1988. Overigens: de band is weer actief en speelt deze zomer op Steelfest, Brutal Assault en Beyond The Gates.
Altijd groovend
Dan die andere band uit Hongarije die iedere metalhead zal kennen: Ektomorf. Stilistisch gezien compleet anders dan Tormentor, maar met dezelfde simpliciteit en sporadische lachwekkendheid. De door Sepultura en Soulfly geïnspireerde groovemetal onder leiding van Zoli Farkas draait inmiddels vijfentwintig jaar mee en brengt nog altijd doodleuk albums uit bij AFM Records en speelt op de grootste, voornamelijk Duitse festivals. Bij Zware Metalen hebben we alle tien de schijven die de band uitbracht sinds 2005 gerecenseerd, maar door de wel heel erg eenzijdige formule schiet het zichzelf vaak in de voet. Nooit geheel goede platen, wel heel goede singles; zoals deze kraker:
Sfeergericht avant-gardisme
Als we het wat recenter en sfeergerichter willen zoeken, zijn we bij Thy Catafalque aan het juiste adres. Deze avant-gardistische groep bestaat bijna twintig jaar en bracht onlangs nog het uitstekende Geomatria uit bij Season Of Mist. Deze plaat werd door onze hoofdredacteur met een 88/100 beloond en omschreven als puur vakmanschap, een greep uit zijn recensie: ‘Het is van de eerste track duidelijk dat ook Geometria barst van de creativiteit en de gewaagde overgangen. Genregewijs gaat deze man van jazz naar black, en van doom naar atmosferische of elektronisch geladen delen. Het fijne van de zaak is dat elke plaat van deze Hongaar alsmaar rijkelijker aanvoelt, met overgangen die erg mooi getimed zijn en met een mooie verdeling tussen songs die de jazzy kant uitgaan, wat dansbaarheid bevatten of net erg donker en dreigend klinken met doom- en blackmetalinvloeden. Je hoeft niet te lang te wachten om reeds te horen hoe perfect de opbouw van deze songs is.’
Om te blijven in de sferen die Thy Catafalque oproept, kunnen we nog Perihelion aanbieden. Op de eerdere platen meer een mengeling van paganblack en post-rock, wordt op het onlangs bij Apathia Records uitgebrachte Örvény juist een uitdagende combinatie van post-rock en progressieve post-metal geleverd. Vooral de avant-garde/progressieve folkvibes trekken deze plaat naar een zeer hoog niveau, wat ook bij liefhebbers van Vintersorg/Borknagar in de smaak moet kunnen vallen.
Onbeluisterbare fratsmuziek
Kan het voor jou niet gek genoeg en wil je je vrienden imponeren met een dosis onbeluisterbare fratsmuziek? Dan zit je met TapirLandia van Szarfaszú Vizelet gebakken. Want wie is er nu niet op zoek naar een tapir-worship eenmansband uit Hongarije die lollicore en experimentele grindcore aan elkaar hangt alsof dat normaal is? Dit zou niet mogen bestaan, maar toch bestaat deze schitterende idioterie. Fenomenaal slecht, en net daarom moeten we er van houden.
Vijftig tinten zwart
Terug naar de klanken van blackmetal, want daar zijn ze in Hongarije wel goed in. Voor velen staat Sear Bliss met een plaat als Glory And Perdition hoog op het lijstje. Wij kunnen daar de volgende albums nog aan toevoegen: de suikerspinblack op Primaevil Pantheons van Bornholm, de op het Warhammer 40K spel gebaseerde black op Khorne van Nocrul, de progressieve black met Britse post-punk en jazzy loopjes op Lime Veins Bleed Rust van Karst, de pagan-gevoelsmatigheid à la Borknagar op Kingdom van Taranis, de gedateerdheid van Туман op Zuhanás, gesataniseerde Wolves In The Throne Room op Book Of Satan van Dusk, de ideale winterplaat Solus van Solus en het folkerige Ígéret van Dalríada.
Tot de dood, zo bruut mogelijk
Veel deathmetal komt er niet uit Hongarije, maar als er deathmetal uit Hongarije komt, dan moet het zo bruut mogelijk. Neem bijvoorbeeld het absurdistische Intrauterine Infection van Paediatrician, een typische Obscene Extreme Fest-band die brute death met goregrind vermengt. Wil je liever een onvervalste beukplaat à la Panzer Division van Marduk in deathmetalstijl? Kijk dan niet verder dan Mankind Carries The Seeds of Hell van Gutted. Als dat te modern klinkt, is er altijd nog Internal van Extreme Deformity, dé underground deathmetalband uit Hongarije die al sinds de jaren ’90 actief is met een korzelig en gruizig geluid.
Begrafenismuziek
De depressieve tendens van de mens krijgt niet alleen een plekje in de blackmetal van Hongarije. Via de doommetal wordt ook een hoop neerslachtigheid de wereld in geworpen. Neem bijvoorbeeld de split van Dreams After Death en Nagaarum. Atmosferische doom metal met kosmische trekjes, lang uitgerekt met krakende screams en grunts.
Beroemdgemaakt door Jordan Rudess
Wat een toetsenist van Dream Theater zoal kan betekenen. K3 identificeren wij in de Lage Landen doorgaans met onze eigen meidengroep, maar in andere landen zullen mensen wellicht denken aan het Hongaarse K3 dat een bescheiden hoeveelheid roem vergaarde dankzij Jordan Rudess. Wat begon als een coverband van Joe Satriani stond even op de metalkaart toen de toetsenist zijn aandacht aan deze groep schonk.
Zo, dat was het wel zo’n beetje van onze kant. Laat ons weten welke metal uit Hongarije jij het beste kan waarderen en mocht je er zin in hebben: AWS speelt op zaterdag 12 mei als 21e tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon!