Bornholm – Primaevil Pantheons

De Hongaarse pagan-/blackmetalband Bornholm (Vernoemd naar zowel een Zweeds eiland als een ziekteverschijnsel op datzelfde eiland, dat in het Engels bekend staat als The Devil’s Grip. Jaja, hier is goed over nagedacht!) draait sinds 2000 braaf zijn rondjes mee. Primaevil Pantheons is het vierde album van het gezelschap rond gitarist/keyboardspeler en tegenwoordig ook zanger Sahsnot.

De Hongaren hebben al jaren acts als Moonsorrow, Bathory en Emperor als grote voorbeelden, maar halen het niveau van deze namen zelf niet. Ook niet op Primaevil Pantheons. Al wil dat niet zeggen dat er veel mis is met dit plaatje. Het luistert lekker weg, zonder dat er veel blijft hangen. De productie is prima, muzikaal is het bombastisch zonder dat het wordt overdreven, er zit de nodige agressie in, Sahsnot kan een aardig moppie grunten en af en toe meldt zich een onbekende cleane zanger. Of het is stiekem Sahsnot zelf, dat kan ook.

Kortom: niks mis met Bornholm’s vierde boreling. Het is een beetje een suikerspin: als je ’t eet, is het smakelijk, maar wanneer je met een leeg stokje in je handen staat, vraag je je af wat je net naar binnen hebt gewerkt. Liftmuziek op z’n black metals, dit Primaevil Pantheons. Niets meer, niets minder.

Score:

70/100

Label:

Massacre Records, 2016

Tracklisting:

 1. Eye of Knowledge
 2. Atavism
 3. Runes of Power
 4. Old
 5. March of Saturn
 6. Iron Crown
 7. Seventh Reign
 8. Bloodstorm
 9. Imperium (Divus Rex)

Line-up:

 • Sahsnot – Vocalen, gitaar, keyboard
 • Hjules – Bas
 • D. – Drums

Links: