Dreams After Death / Nagaarum – Kuiper

Dreams After Death / Nagaarum – Kuiper
Rotten Crowz Productions, 2013

Een dubbele opgave uit Hongarije van het eenmansproject Dreams After Death van András Illés, die atmosferische funeral doom maakt en Nagaarum, wiens gedeelte meer metal vertoont dan het vorig jaar besproken Lombotómia dat toch vooral in de ambientsferen geplaatst moest worden.

De eerste vier lange nummers zijn van Dreams After Death. Atmosferische doom metal met kosmische trekjes, lang uitgerekt met krakende scream/grunts. Het klinkt als een mix tussen traditionele funeral doom à la Krief de Soli en Esoteric, maar dan zonder de wazige hypnotica. Geen verrassingen hier.

Nagaarum brengt een gelijksoortige vorm van doom, zelfs nog instrumentaler. Het is minder dreigend dan Dream After Death en maakt een nog slomere indruk door het lagere gehalte aan actieve bestanddelen. Het ontbreek Nagaarum bewust of onbewust aan scripts en daardoor is het eerder geschikt als achtergrondmuziek met een slaperig relaxatie-effect dan een dromerig effect. Blijkbaar was dat ook bij het ambient werk ook wat het geval.

Voor de funeral doom liefhebbers is dit een kleine tip, met een beetje zoekwerk kun je deze ook gratis afhalen van het net (via onderstaande bandlinks). Geen dagelijkse kost maar wel een aangenaam tussendoortje.

Nagaarum
Tracklisting Dreams After Death:

  1. Beyond the Planets
  2. Gate to the Unknown
  3. Frozen Light
  4. Kollidum (samen met Nagaarum)

Tracklisting Nagaarum:

  1. Impakt
  2. A peremnél
  3. Dave
  4. A null-dimenzióhoz

Line-up Dreams After Death:

  • András Illés

Line-up Nagaarum:

  • Nagaarum

Links: