Het echte Batushka op bezoek in Amsterdam

Q-Factory in Amsterdam rolt zaterdag 7 maart de rode loper uit voor hooggeëerd bezoek. Krzysztof ‘Derph’ Drabikowski komt namelijk langs. En als die naam geen belletje doet rinkelen, dan doet zijn muzikale boreling dat wel. Batushka.

Het was eind 2015 toen opeens het mysterieuze Litourgiya met de kracht van een kernbom insloeg in de wereld van extreme metal. De band vond inspiratie in de thematiek van de Slavisch-orthodoxe kerk en verwerkte mystiek kerkgezang in de muziek. En dan niet als opvuling op de achtergrond, maar als wezenlijk onderdeel. De namen van de bandleden waren weergegeven in het Bulgaars en luisterden naar Варфоломей op vocalen, Кристофор op vocalen, gitaar en bas en Мартин op drums. Veel meer werd er niet prijsgegeven, het gerucht ging alleen dat het Polen waren die dit meesterwerk hadden ingespeeld.

Batushka ging op tour en dat was adembenemend vanaf het eerste moment dat we de band zagen in Leiden. Batushka katapulteerde zichzelf binnen een paar maanden van een bijzaal in Leiden naar de grotere concertzalen. Duidelijk zichtbaar op de bill van festivals als Eindhoven Metal Meeting en Graspop Metal Meeting of als headliner in Willemeen, De Helling en 013. Elke keer was het weer een wonderbaarlijke, hypnotiserende gebeurtenis.

En toen barstte de bom. Eind 2018 bleek het helemaal niet koek-en-ei in het Batushka-kamp en lagen alle geheimen op straat. Варфоломей bleek Bartłomiej ‘Bart’ Krysiuk te zijn, Кристофор Krzysztof ‘Derph’ Drabikowski. De beide heren beschuldigen elkaar er met het nalatenschap van de band vandoor te gaan, de rechter kwam eraan te pas en aan het eind van de rit hadden we twee Batushka‘s. Die van Bart wordt inmiddels gezien als ‘Faketushka’ en bracht het matige Hospodi. Derph’s ‘Truetushka’ kwam met het veel betere Panikhida.

De Batushka-versie van Bart trok aanvankelijk vrolijk de wereld over en stond onder andere op FortaRock. Inmiddels zijn er flink wat optredens geannuleerd en staat er alleen een optreden op een festival in Polen in augustus in de planning. Derph trok juist zijn studio uit en is momenteel voor een korte tour op pad door Europa met Malevolent Creation en Konkhra. En dat pad brengt hem dus zaterdag naar Q-Factory in Amsterdam.

Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar voor dat concert!

Links:

Batushka (Krzysztof ‘Derph’ Drabikowski):