Brainstorm Festival: twee dagen muziek, interviews en meer in Apeldoorn

Het eerste weekend van november zijn alle ogen gericht op Apeldoorn, waar in Gigant alweer de veertiende editie van Brainstorm Festival wordt gehouden. Een vooruitblik.

Vrijdag 5 november

18:15 uur, mainstage: Scarlet Stories
Het bal wordt vrijdag geopend door Scarlet Stories uit Tilburg, dat donkere, progressieve muziek combineert met een hele rits invloeden uit traditionele metal, doom, ambient en soundtracks. In 2019 kwam debuutalbum Necrologies uit en dat scoorde direct 90 punten bij Zware Metalen. Door bekende redenen heeft het zeskoppige gezelschap nog niet voldoende kunnen laten zien wat het in huis heeft, dus zorg dat je op tijd voor het podium staat.

18:55 uur, theater: interview met Majestica
Het Zweedse Majestica wordt aan de tand gevoeld in het theater van Gigant. Er is dan ook veel te bespreken met de band rond Tommy ReinXeed. De zanger/gitarist zette een punt achter de band ReinXeed toen hij toetrad tot Sabaton. Met Majestica heeft hij alsnog zijn eigen creatieve uitlaatklep.

19:25 uur, mainstage: Morgarten
Er zijn twee bands op deze wereld waarvan bekend is dat ze ooit de naam Morgarten hebben gevoerd en allebei komen ze uit Zwitserland. De rockers uit Siebnen hielden het in 2000 al voor gezien, de folk/blackmetallers uit Neuchâtel begonnnen in 2005. Tweede plaat Cry of the Lost kreeg een dikke 85 punten. Later spraken we de band over de invloed van Zwitserse historische gebeurtenissen op de muziek: ‘Ik geloof dat het meer met ons resoneert dan als wij inspiratie uit, bijvoorbeeld, de Noorse mythologie zouden halen. Simpelweg omdat de Zwisterse historische gebeurtenissen in onze omgeving plaats hebben gevonden en de identiteit hebben gevormd achter het Zwitserland van vandaag de dag. Maar aan de andere kant ontlenen wij slechts inspiratie uit een klein deel en het grootste deel van ons werk heeft weinig te doen met Zwitserland.’

20:40 uur, maintage: Majestica
Hopelijk is Tommy ReinXeed niet teveel aan het woord geweest tijdens het interview, want er moet natuurlijk ook nog gespeeld worden met Majestica. Het laatste album van de power metallers heet A Christmas Carol en hoewel het zoetsappige eindejaarsfeest en metal natuurlijke vijanden lijken, legde de multi-instrumentalist aan Zware Metalen uit waarom hij doodleuk met een kerstalbum kwam: ‘Omdat ik van Kerstmis houd. Het is de enige tijd in het jaar dat je je nog als een klein kind mag voelen. Of je nu oud bent of jong, een brave huisvader of een stoere biker, kerst is voor veel mensen een periode van blijdschap, gezelligheid en uitkijken naar de cadeautjes onder de boom. En naast die kinderlijke blijheid krijgen ook veel mensen een gevoel van bezinning rond deze periode. Datzelfde gevoel ook met muziek te kunnen verspreiden, is iets wat ik altijd heb willen doen. Muziek draait om emotie, hoe je het ook draait of keert.’

21:45 uur, theater: Morgarten
Als je een theaterzaal tot je beschikking hebt, moet je daar natuurlijk goed gebruik van maken. Neem plaats voor een tweede show van Morgarten, ditmaal in akoestische setting met enkele speciaal voor dit concert voorbereidde folknummers!

22:15 uur, mainstage: Eric Clayton and the Nine
Het tourschema van de theatrale symfonische gothicmetalband Saviour Machine is bijzonder beperkt, maar bij zanger Eric Clayton kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Met zijn ‘Nine‘ bracht hij solo-album A Thousand Scars uit en dat is vanavond in volle glorie te bewonderen in Apeldoorn.

Zaterdag 6 november

14:00 uur, mainstage: TerraDown
Wie nog niet voldoende is uitgeslapen wordt zaterdag ruw gewekt door TerraDown. We maakten kennis met de band op de laatste editie van Stonehenge, toen de mannen uit Breda alleen nog een EP op zak hadden. Inmiddels ligt er met Judgement een volledige plaat en is stilzitten onbegonnen werk bij de frisse, moderne deathmetal met de nodige core-invloeden van de mannen. De potentie om groter te worden is er.

14:55 uur, mainstage: Temperance
Vanuit Italië heeft Temperance sinds 2014 al zes volledige albums de wereld ingeslingerd die vol staan met melodieuze heavy metal. Voorlaatste plaat Viridian scoorde hogen ogen bij Zware Metalen, waar ook de eerste twee platen (Temperance en Limitless) in de smaak vielen. Temperance is overigens een droom voor liefhebbers van zang: de band heeft drie zangers  in de gelederen, met Alessia Scolletti als grootste blikvanger.

15:55 uur, theater: interview met Narnia
Even babbelen met de heren van Narnia want met een bandgeschiedenis die teruggaat tot 1996, valt er veel te bespreken. Bijvoorbeeld hoe goed dat boek is, The Chronicles of Narnia.

16:25 uur, mainstage: Hamfer∂
Even de treurigheid vooropstellen, met de death/doomers van Hamfer∂: ooit nog eens winnaar van de Wacken Metal Battle. Laatste plaat Támsins likam vond vanaf de Faeröer zijn weg naar de burelen van Zware Metalen en verliet het pand met een fraaie 81 punten en de volgende conclusie: ‘Dit klinkt bijzonder eerlijk en oprecht, met een pagan feel die nergens uitgebuit wordt. De cleane zang is pakkend, de grunts diep en log, de gitaren treurig en melanchomelodisch. Hier kun je echt weinig negatiefs over zeggen.’

17:30 uur, theater: interview met Temperance
Gedoucht en omgekleed zullen we Engels met een prachtig Italiaans accent horen in het theater.

18:20 uur, mainstage: Leaves’ Eyes
Wie zijn hart ophaalt op festivals, kan bijna niet om Leaves’ Eyes heen dat elke zomer van festivalweide naar festivalweide akkert. De Fins/Duitse symfonische metalband werd ooit opgericht door Liv Kristine en de volledige band Atrocity, maar sinds 2016 voert Elina Siirala de troepen aan. De eerste plaat met de nieuwe zangeres, Sign of the Dragonhead, was wat teleurstellend. Maar met het vorig jaar verschenen The Last Viking is de weg naar boven weer ingezet.

19:30 uur, theater: Temperance
Nog niet genoeg gehad van Temperance? Dat komt goed uit, want eerder dit jaar zag de EP Melodies of Green and Blue het levenslicht: een plaatje vol akoestische nummers. Dat zal mooi weerklinken in het theater.

20:10 uur, mainstage: Narnia
Na het gesprek eerder op de dag is het nu tijd voor het echte werk: Narnia live op de mainstage van Gigant. Vlak na het verschijnen van de zesde plaat, Course of a Generation, werd de band opgeheven, om vier jaar later weer te herrijzen met de Bijbel in de ene hand en de Kronieken van Narnia in de andere. Volgend jaar moet het nieuwe album verschijnen, dit jaar komt er nog een speciaal compilatiealbum uit om stil te staan bij het vijfentwintigjarig jubileum: Soli Deo Gloria.

21:20 uur, theater: Eric Clayton and the Nine
Teurwilg Eric Clayton is met zijn Nine blijven hangen in Apeldoorn en keert nu terug met een speciale set vol Saviour Machine-klassiekers in akoestische setting.

22:15 uur, mainstage: Orden Ogan
Laat het maar aan de Duitse powermetallers van Orden Ogan over om alle akoestische sferen direct weg te spelen. Gas erop en gaan is al een tijdlang het devies voor dit kwintet dat toch echt ooit begon als folkmetalband. Als Zware Metalen de albums van een recensie voorziet, regent het hoge scores. Zoals voor Easton Hope, To the End, Ravenhead, Gunmen en Final Days. We zagen ‘de beste powermetalband van de laatste jaren’ afgelopen zomer zowaar nog op een festivalweide, maar in een zaal word je helemaal weggeblazen door de mannen: ‘Een muur van geluid. Stuwende gitaren, pompende dubbele bassen, een felle lead… heerlijk.’.

Doorlopend: expositie, bierproeverij, metalmarkt
Twee dagen lang exposeert Arjen Staal zijn tekeningen tijdens Brainstorm Festival. Buiten is er in een verwarmde tent een metalmarkt en op zaterdag is het tijd om de biertjes van brouwer Ebontree te proeven en daarna een paar flesjes te kopen.

Er zijn nog een paar kaartjes beschikbaar voor Brainstorm Festival, maar je kunt ze natuurlijk ook winnen bij je vrienden van Zware Metalen!

Links: