Orden Ogan – Gunmen

Album nummer zes voor het Duitse Orden Ogan. De twee vorige platen (To The End en Ravenhead) zijn twee van de allerbeste power metal platen die ooit werden gemaakt. Ooit. En de eerste drie platen moet je ook helemaal niet onderschatten, zeker niet! Ik loop dan ook al jaren te schreeuwen dat Orden Ogan de beste power metal band van deze tijd is. Dat blijkt ook, als je als headliner met Rhapsody of Fire en Unleash The Archers doorheen Europa gaat trekken. De verwachtingen voor Gunmen waren immens hoog, bijna onmogelijk hoog. En toch, we verlangen zo hard naar meer.


De thematiek van Gunmen is snel duidelijk. Ik zie cowboys, niet meteen waar ik op hoopte. Er zijn al genoeg gimmickbands, piraten, tankbestuurders … verkleedpartijen. Op de vorige platen kwam Orden Ogan ofwel uit een ijstijd, een moeras of een griezelfilm of iets gelijkaardig tijdloos. Nu wordt het wel erg concreet. Hier en daar zijn er overlappingen met het verleden van Orden Ogan, maar dat valt mager uit, zoals het dieptepunt van deze plaat, Vampire in Ghost Town. Daarmee is gelukkig ook al het negatieve meteen gezegd. Het openingsnummer is een typisch catchy uptempo “yeehaa”-riedel en veel galopperende drums. Zo catchy als de griep, het laat je niet snel los. De diepgang ontbreekt, het entertainmentsgehalte is hoger. Hitgevoelig, dat wel, maar bij herhaling zal het toch sneller tegen beginnen vallen. Fields of Sorrow heeft wél de nodige diepgang, een ontroerende melodie met bijbehorende epiek en doorleefdheid die deze mee uniek maakt. Een heerlijk nummer. Forlorn and Forsaken is een nummer dat een zekere Epica-opbouw kent, met een ferme dosis theatraliteit, een halve hymne waar handjeklap zeker zal zegevieren.

Daarna volgt Come with Me to the Other Side, een heerlijk power metal nummer waarin Liv Kristine een bijzonder sterke bijdrage levert. Niet alleen om voor een engelachtig contrast te zorgen ten opzichte van de power en speed, neen, ze wordt meegezogen in de snelle stream aan power metal met veel body. Daarbij is het ook gewoon een opzwepend nummer vol empowerment (sorry voor al dat Engels), pure emotionele pep is het. Schitterend! Ook de festivalhymne The Face of Silence mag er zijn trouwens, net als het stevige One Last Chance. De afsluiter Finis Coronat Opus steekt wat af tegenover het voorgaande, met al zijn eerder neoklassieke elementen (ook op vorige albums sloten ze vaak zo af), al ben ik al lang blij met het feit dat dit Gunmen alweer vier nummers kent die mijn favoriete power metalnummers compilatie moeiteloos halen. En dat artwork? Tja, geen smaak, zoals de vorige keren ook al het geval was. Een shirtje zal ik er niet van kopen.

Conclusie? Orden Ogan is de beste power metal band van de laatste jaren, met slechts één concurrent: Orden Ogan. Keep calm and Come with Me to the Other Side.

Score:

85/100

Label:

AFM, 2017

Tracklisting:

 1. Gunman
 2. Fields of Sorrow
 3. Forlorn and Forsaken
 4. Vampire in Ghost Town
 5. Come with Me to the Other Side
 6. The Face of Silence
 7. Ashen Rain
 8. Down Here (Wanted: Dead Or Alive)
 9. One Last Chance
 10. Finis Coronat Opus

Line-up:

 • Seeb – Gitaar, zang
 • Tobi – Gitaren
 • Niels – Bas
 • Dirk – Drums

Links: