Leaves’ Eyes – Sign of The Dragonhead

Het duurde behoorlijk lang vooraleer de opvolger van King of Kings dan uiteindelijk toch in de rekken lag. Leaves’ Eyes is de voorbije jaren door wat spanningen gegaan, waarbij zich ook de wegen met frontdame Liv Kristine scheidden. De voorbode van deze zevende full-length kwam met de EP Fires in The North, maar dat is reeds twee jaar geleden. Het doet vermoeden dat deze band er werk van gemaakt heeft om een ijzersterke plaat af te leveren.

Jammer maar helaas, Leaves’ Eyes is er niet met rasse schreden op vooruit gegaan. Wie houdt van catchy symfonische deuntjes is hier aan het juiste adres, want deze nieuwe zangeres Elina geeft aan het geheel lichtjes een oude Nightwish-atmosfeer. Toch is reeds duidelijk vanaf de openingstrack dat dit gothicgelakte symfonische geheel erg lauw aanvoelt. Alsof Leaves’ Eyes weer een beetje ingeboet heeft aan kracht met deze nieuwkomer. De pijlen worden vooral gemikt op dansbare deuntjes, zoals op Across The Sea of luchtige folkloristische epiek zoals op Riders On The Wind. Deze songs klinken echter erg flauw in de oren. Niet dat de stevigere partijen helemaal afwezig zijn, zo zijn Shadows In The Night en Waves of Euphoria wel voorzien van een donker randje, maar erg spectaculair valt dit niet te noemen.

Het komt niet verder dan enkele nummers die met hun zoetigheid wat blijven plakken. De donkere stukken klinken veel te zwak, de nummers zijn behoorlijk eentonig/voorspelbaar en vikingfolklore zijn we veel beter gewend. Op die manier zet Leaves’ Eyes opnieuw een stap terug als het op goede songs en baanbrekende muziek aankomt en dat is jammer voor een ervaren band binnen het genre. Behoorlijk teleurstellend na drie jaar ‘wachten’.

Score:

65/100

Label:

AFM Records, 2018

Tracklisting:

 1. Sign of the Dragonhead
 2. Across The Sea
 3. Like a Mountain
 4. Jomsborg
 5. Völva
 6. Riders On The Wind
 7. Fairer Than The Sun
 8. Shadows In The Night
 9. Rulers of Wind and Waves
 10. Fires In The North
 11. Waves of Euphoria

Line-up:

 • Joris Nijenhuis – Drums
 • Pete Streit – Gitaar
 • Elina Siirala – Zang
 • Thorsten Baur – Gitaar, bas
 • Alexander Krull – Zang, synth, samples

Links: