Leaves’ Eyes – The Last Viking

Vorig jaar was er de EP Black Butterfly en logischerwijs komt er dan dit jaar een vervolg in de vorm van een full-length. Met The Last Viking is Leaves’ Eyes, het ex-gezelschap van Liv Kristine, toe aan een achtste langspeler. Ondertussen is dat de tweede met zangeres Elina, met uiteraard ook haar bijdrage op de tussentijdse EP. Jammer wel dat je alle nummers van die EP ook terugvindt op deze nieuwe plaat, met uitzondering van het kerstnummertje dan.

De laatste keer was ik niet zo onder de indruk van wat deze Vikingen wisten te bekokstoven, met vrij flauwe nummers die kortom te makkelijk klinken. Niet dat Leaves’ Eyes ooit echt overdreven diepgaand is geweest, maar toch merkte ik een zekere neerwaartse spiraal op. Het lijkt erop dat The Last Viking inhoudelijk toch wat frisser geworden is, met behoorlijk wat afwisseling tussen de nummers. Dat gaat van huppelende epiek op Chain of the Golden Horn en Varangians naar een oude Within Temptation-vibe op Dark Love Empress tot wat oudere Epica-stijl op Serpents and Dragons.

Uiteraard was er al wat te merken van die epische vloedgolf vorig jaar, toen Serkland  werd afgevuurd. Toch verbleken naar mijn gevoel de nummers van die EP wat in de schaduw van de andere nummers op deze plaat. Die nummers zijn niet slecht, Black Butterfly blijft behoorlijk hangen en Night of the Ravens heeft wel wat vocale schoonheid, maar het is niet dat de andere tracks opvullers geworden zijn om tot een full-length te komen. Het tegendeel is eerder het geval, met naast die plakkerige nummers ook plaats voor meer geladenheid op The Last Viking en Break Into The Sky of Aeon, naast uiteraard het reeds vrijgegeven Dark Love Empress. Echter duister wordt het uiteraard door deze zanglijn van Elina en de melodische lijnen amper, maar toch kan er gerust gesproken worden van meer diepgang.

Bij de eerste full-length met de nieuwe zangeres was het zoeken, bij deze nieuwe plaat lijkt er een beter evenwicht gevonden. Dat is mijn besluit bij deze laatste plaat van Leaves’ Eyes. Dat betekent niet dat een plaat als deze meteen een topper wordt, maar meer dan eens krijg ik het gevoel dat het lekker wegluistert. Dat is al een ferme overwinning voor deze Duitsers.

Score:

75/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Death of a King
 2. Chain of the Golden Horn
 3. Dark Love Empress
 4. Serpents and Dragon
 5. Black Butterfly
 6. War of Kings
 7. For Victory
 8. Two Kings One Realm
 9. Flames in the Sky
 10. Serkland
 11. Varangians
 12. Night of the Ravens
 13. The Last Viking
 14. Break into the Sky of Aeon

Line-up:

 • Thorsten Bauer – Gitaar, bas, mandoline, zang
 • Alexander Krull – Zang
 • Joris Nijenhuis – Drums, zang
 • Elina Siirala – Zang
 • Micki Richter – Gitaar, zang

Links: