Scarlet Stories – Necrologies

Scarlet Stories uit Tilburg heeft sinds 2012 een tweetal EP’s in eigen beheer uitgebracht en het podium gedeeld met diverse klinkende namen, zoals Antimatter, Danny Cavanagh, Stream Of Passion en KLONE.

Ooit door Lisette van den Berg en Bram te Kamp in 2009 als akoestisch duo begonnen, is de band inmiddels uitgegroeid tot een zeskoppige progressieve metalformatie die invloeden haalt uit diverse metalstromingen. Necrologies is het eerste volwaardige album van de band en is in eigen beheer uitgebracht met behulp van een crowdfundingactie.

Wat de band op Necrologies laat horen is bijzonder indrukwekkend. Vanaf de proloog wordt de luisteraar middels de veelzijdige stem van Lisette van den Berg meegevoerd in verhalen over de donkere kant van de mensheid, waarbij inspiratie wordt gehaald uit het werk van schrijvers als Jules Verne en Edgar Allen Poe. Dit alles onder begeleiding van een dynamisch klinkende soundtrack.

Na de proloog gaat het album echt van start met The Tell-Tale Heart, een nummer dat klein begint en langzaam toewerkt naar de climax als halverwege een riff start die niet had misstaan op een album van Fates Warning. Naast de geweldige en afwisselende zang van Lisette valt ook het smaakvolle gitaarspel van Bram op. Zijn solo kent een mooie opbouw en melodie, zonder in een brei van noten te vervallen.

Vingt Mille Lieus sous Les Mers, het prijsnummer van dit album, is een sterk staaltje songwriting. Gedurende ruim elf minuten wordt de luisteraar meegenomen op een enerverende reis. Het nummer start met een dikke riff die doet denken aan Dream Theater in betere tijden. Al snel echter verandert de sfeer in dit nummer en lijken we passagier te worden in de duikboot van kapitein Nemo. Een prachtig opgebouwd werkstuk!

Na het angstaanjagende drieluik The Gallows Tree laat Scarlet Stories met het doomy In Blood And Limbs And Gore horen ook uit een heel ander vaatje te kunnen tappen. Aangevoerd door trage en logge riffs, zwoegt de band zich door dit nummer heen.

Ook de rest van het album klinkt sterk al wordt het niveau van het eerste deel niet meer gehaald. Dat zegt overigens vooral iets over het hoge niveau van dit album.

De muziek wordt ondersteund door een geweldige productie waarvoor Joost van den Broek verantwoordelijk is. De vele details en de dynamiek in de muziek zijn goed waarneembaar gebleven in de mix. Tenslotte heeft de cd ook nog prachtig artwork gekregen van Jelle Steenhuizen. Necrologies is een steengoed en uitstekend verzorgd debuutalbum geworden. Gaat dat horen!

Score:

90/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Prologue Scarlet Stories
 2. The Tell – Tale Heart
 3. Vingt Mille Lieues sous les Mers
 4. The Gallows Tree Part I Lullaby
 5. The Gallows Tree Part II the Price You Paid
 6. The Gallows Tree Part III RIP
 7. In Blood and Limbs and Gore and Clay
 8. Dust
 9. Craving
 10. Nostalgia in a Closed Mind
 11. Living, Breathing, Yesterday
 12. Epilogue Necrologies

Line-up:

 • Lisette van den Berg – Zang
 • Bram te Kamp – Gitaar
 • Sophie Ansems – Viool
 • Tim Kuper – Drums
 • Maarten Grimm – Basgitaar
 • Carmen Raats – Gitaar

Links:

Scarlet Stories
Scarlet Stories Facebook