Temperance – Viridian

Mooi dat de wensen van het Italiaanse Temperance uitgekomen zijn. Ze lieten ons eind vorig jaar al horen dat ze fel bezig zijn met het maken van kerstliedjes, maar dit jaar betekent ook een heuse omwenteling voor deze symfonische band. Niet enkel de kerstsingle kwam immers uit via Napalm Records, maar ook deze nieuwe plaat Viridian vond er het levenslicht. Je kan het geen dwaze zet noemen van het label, want de stijl van dit gezelschap werpt ongetwijfeld in verkoopcijfers heel wat vruchten af. Met nieuwe zanger Michele Guaitoli en zangeres Alessia Scolletti stappen de Italianen op heel wat momenten nog een stap dichter richting de stijl van het Zweedse Amaranthe.

Een slechte zaak is het niet, hooguit kan je zeuren over het feit dat je dit allemaal al eens gehoord hebt. Toch zit er wel iets eigen in de stijl van deze Italianen. Het geheel is minder extreem, bezit lekkere grooves en klinkt tegelijkertijd heerlijk luchtig en sfeervol in de oren. Catchy is het zeker, met track I Am The Fire als eerste binnenkopper. De band weet duidelijk zelf waar het potentieel te vinden is, want hier verscheen ook meteen een lyric video van die aardig blijft hangen.

Er is nog wel wat lekkers te vinden op deze nieuwkomer, met onder andere het verslavende refrein van My Demons Can’t Sleep en de titeltrack die van prima kwaliteit is en ongetwijfeld zal verschijnen op de tracklists tijdens de tour met Tarja. Op vlak van vocale kwaliteiten is het duidelijk dat Temperance een bank vooruit is gegaan; dat blijkt naast de duetten ook uit een ballad als Scent of Dye of een gevoeliger nummer als Gaia. Samen met de kersttrack die ondermeer op Spotify te vinden is als bonus bij dit album, wordt het dan wel een beetje te veel van het goede wat betreft melige nummers.

Heel wat vooruitgang dus, maar toch blijft er een gevoel hangen dat Temperance wat leentjebuur blijft spelen met bands die het al gemaakt hebben. Goed voor wie meer van hetzelfde wil, zou ik zeggen. Temperance excelleert op dat vlak duidelijk in kwaliteit en dat heeft Napalm Records goed ingezien. Wie op zoek is naar echte meerwaarde kan echter wat teleurgesteld zijn. Zelf gooi ik enkele van deze zwierige nummers mee in mijn ‘guilty pleasure’-lijst.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Mission Impossible
 2. I Am The Fire
 3. Start Another Round
 4. My Demons Can’t Sleep
 5. Viridian
 6. Let It Beat
 7. Scent of Dye
 8. The Cult of Mystery
 9. Nanook
 10. Gaia
 11. Catch the Dream
 12. Lost in the Christmas Dream

Line-up:

 • Marco Pastorino – Zang, Gitaar
 • Liuk Abbott – Bas
 • Alfonso Mocerino – Drums
 • Alessia Scolletti – Zang
 • Michele Guaitoli – Zang

Links: