Zware Metalen jubileumconcert terug op de concertagenda

Zware Metalen bestond vorig jaar 20 jaar. Een slechter moment om een jubileum te vieren was er niet: het gedroomde Zware Metalen Fest in de Amstelveense concertzaal P60 kwam er niet, van de vervangende concerten in corona-setting ging er uiteindelijk maar één door. Maar! P60 gaf niet op en dus is het tweede jubileumconcert terug op de agenda. En dat zelfs twee keer! 

Op 12 juni ontvangen Zware Metalen en P60 Terzij de Horde, Doodswens en Ggu:ll voor een zwartgeblakerd middagje én avondje, want die zaterdag staan er twee shows op het programma: om 15:00 uur en om 20:00 uur.

Terzij de Horde zien is een belevenis. De Utrechtse post-blackmetalband maakt al sinds 2010 furore met intense optredens. In juli zagen we de mannen nog in corona-setting optreden in TivoliVredenburg, eerder veroverden de mannen Ekko, dB’s, P60, De Helling, Patronaat en Roadburn. Ja, we zagen Terzij de Horde vaak en veel en waren er zelfs in het prille begin bij in Utrecht. Een nieuw album is onderweg en dat is goed nieuws voor de liefhebber van de combinatie van progressieve black en doom metal met een rauwheid die doet denken aan extreme hardcore of chaotische screamo. Het heerlijke debuut Self kwam alweer in 2015 bovendrijven uit de duiternis.

Het CV van Doodswens is nog bijna een onbeschreven blad. Maar de roem van het jonge duo Fraukje van Burg (zang, gitaar) en Inge van der Zon (drums) stijgt snel. We waren al onder de indruk van de demo die in 2019 verscheen en de single die vorig jaar met Adversarius uitkwam. Indruk maakte ook het optreden eerder dit jaar in Hall of Fame in Tilburg, toen de wereld nog een veel fijnere plek was. Eind vorig jaar deed het duo nog een flitsoptreden in Arnhem. Voor liefhebbers van jaren ’90-black met in het bijzonder Immortal en Darkthrone.

Geen typische blackmetalband, wel een groep die probeert de argeloze luisteraar te laten imploderen met lood- en lood- en loodzware doomriffs die binnenkomen als mokerslagen. Ggu:ll uit Tilburg. Het magnifieke debuut Dwaling uit 2016 haalde 90 punten en kreeg een duidelijke aanbeveling: puur goud. De band maakte indruk op Netherlands Deathfest, in De Helling, in Patronaat en op feestjes met de vrolijkheid van een begrafenis: Little Devil Doom Days en Dutch Doom Days in Baroeg.

De beide jubileumconcerten vinden plaats in corona-setting en zijn uitverkocht: de kaartjes voor de eerdere data van de concerten zijn nog steeds geldig. Kopers hebben hier inmiddels bericht van gehad.

Links: