Black Earth Festival 2018: zondag

Nadat de vrijdag heeft plaatsgevonden in Moira, de zaterdag in dB’s, vindt de afsluitende dag van Black Earth Festival groeiende festival plaats in Ekko. Zo heeft Utrecht verspreid over drie dagen een behoorlijke line-up gezien. Deze laatste dag is daarvan zeker niet de minste. Het is ook daarom dat ik mezelf in die richting beweeg om deze middag aan te vangen met het Nederlandse Gnaw Their Tongues.

Gnaw Their Tongues is, zoals bekend, één van de projecten van Mories. De samenstelling van deze set is een stapel elektronica en een microfoon waarmee de nog steeds bevreemdende black metal voorzien wordt van vocalen.

Mories doet dit vol overtuiging en weet het perfect te timen. Muzikaal blijft het altijd bijzonder naargeestig wat er gebracht wordt en het zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Toch heeft er zich ondanks het vroege tijdstip en het niet bijzonder prikkelende uitzicht, een aardige groep verzameld om Gnaw Their Tongues eens te aanschouwen. Dit resulteert na een klein half uurtje dan ook in een welverdiend applaus.

Na een korte pauze is het de beurt aan de lokale helden van Terzij De Horde. Ondanks dat het alweer even terug is dat er nieuw materiaal uitgebracht is blijft een optreden een feestje. Als een echte publieksmenner staat zanger Joost tussen het publiek in plaats van op het podium. Hier loopt hij rond tijdens zijn voordracht wat enig gevoel van afstand (voor zover dat bestaat in deze kleine zaal) direct wegpoetst.

Toch zoekt hij af en toe de krapte van het podium en zijn bandmakkers op waar een perfect samenspel zichtbaar is. Het vijftal is uitermate goed op elkaar ingespeeld en hebben enorm plezier in hetgeen ze doen.

De progressieve black komt vanavond duidelijk over en alles is prima te horen door het vrij goede geluid in deze zaal waar ik eerlijk gezegd positief door verrast ben. Helaas is ook deze set vrij snel voorbij en zijn we opeens haast al op de helft van het programma aanbeland.

Dan een band waar ik van te voren enorm naar uitkeek, het Franse Cult Of Occult. Eerder dit jaar heb ik het laatste album Anti Life nog een vrij hoge score gegeven dus ik ben benieuwd hoe het gezelschap het er live vanaf brengt. Het viertal komt in zwarte hoodies het podium op en ook zijn ze allen voorzien van een baard.

Vanaf de allereerste noten spat de naargeestigheid eraf. Hier is vandaag echt geen ruimte voor een spoortje vrolijkheid en dat stralen de mannen ook uit. De drummer ramt vol geweld de boel langzaam bij elkaar en het lijkt alsof de doodse drek zich langzaam door de zaal uitspreid.

Het is langzaam maar snoeihard getuige de decibel meter in de zaal. Helaas is het toch minder druk in de zaal dan bij de voorganger Terzij De Horde wat aangeeft dat deze heren misschien net iets teveel duisternis komen brengen voor de gemiddelde toeschouwer hier.

Als de break voor het avondeten geweest is, is het tijd voor de hoofdact van de avond, het Belgische Emptiness. Deze band wist met het laatste album, Not For Music, de handen wel op elkaar te krijgen binnen de redactie en ver erbuiten. De eigenzinnigheid werd flink geprezen waardoor ik natuurlijk niet anders kan dan al voor aanvang in de zaal plaats te nemen.

Uiteindelijk begint de band na een vrij uitgebreide soundcheck aan de set en er moet gezegd dat de technische muziek hier goed uit de verf komt. Jazzy basloopjes gelardeerd met bevreemdende riffs en tegenritmes stromen door de zaal. De fluister/praatgrunt geeft het geheel een extra duistere dimensie en langzaam zak je onder in dit duistere geheel. Het is muziek die je langzaam op je in moet laten werken en je niet vanaf de eerste noten bij de strot grijpt.

De korte technische problemen bij zanger/bassist Jeremie Bezier zorgen dan ook voor een hinderlijke onderbreking in de trance die bijna het optreden weet te doden. Het duurt zeker anderhalf nummer voor langzaam de magie terugkeert. Het scheelt dat de heren de langste set van de avond spelen en ze bewijzen dat ze die plek verdiend hebben. Zonde van de korte verstoring maar absoluut de moeite waard om je in onder te dompelen.

Zo komt er na vier optredens helaas alweer een einde aan deze middag matinee, speciaal voor de oudere bezoeker zo opgediend dat ook het optreden van Fish nog bezocht kan worden elders in Utrecht deze avond. Voor mij het moment om lekker bijtijds huiswaarts te keren, want op maandagochtend gaat helaas gewoon de wekker weer.

Bekijk ook het fotoverslag van dag 1 van Black Earth Festival.
Bekijk ook het fotoverslag van dag 2 van Black Earth Festival.

Foto’s:

Ruben Verheul (Wishful Doing)

Datum en locatie:

28 oktober 2018, Ekko, Utrecht

Links: