Een krachtige aftrap met Zwaar.01 in Tilburg

Het was een koude vrijdagavond in Tilburg. De verstofte weefgetouwen in de oude fabriekshallen stonden er huiverig bij. Er hing spanning in de lucht. De eerste editie van Zwaar stond namelijk op het punt om te beginnen… Foto’s in dit verslag zijn van Koektrommel Studio. 

Zwaar is een metalavond die wordt georganiseerd in de Hall of Fame. Hoewel dit pas de eerste editie is, heeft de organisatie al plannen om een tweede editie te organiseren. Het idee van Zwaar is dat er op één avond meerdere zware muzikale substromingen ten gehore worden gebracht. Waar Humanimaal (tevens een terugkomend fenomeen in de Hall of Fame) zich voornamelijk richt op punk en hardcore, draait het bij Zwaar vooral om de vele uitingsvormen van metal. Onze verslaglegging van één van de edities van Humanimaal vind je overigens hier.  Het uitverkochte Zwaar.01 heeft vier diverse bands op de bill staan: Plague, Suffer, Doodswens en Izah.

Het spits wordt afgebeten door deathmetalformatie Plague. De band bracht in 2019 zijn eerste album uit en staat in deze formatie pas voor de tweede keer op de planken. Het is een prima opener die alle aanwezigen meteen wakker schudt. Concessieloze op At The Gates geïnspireerde death metal. Snel gitaarwerk, strakke bas- en drumlijnen en diepe grunts. Naast wat werk van het bovengenoemde album, trakteert de band de toeschouwers ook op wat nieuw werk. Dat belooft veel goeds voor een (mogelijk) toekomstig album.

Ook de tweede band is een aangename verassing. Nadat het optreden van de origineel geboekte Hadana was afgelast, vult de kersverse hardcoreband Suffer het ontstane gat op. Omdat de band pas twee maanden bestaat, is er nog niet zoveel materiaal om te spelen.  Desalniettemin is het een prima act die mijn dorst daar biertjes aanzienlijk vergroot.

De derde band heeft, ondanks dat hij nog geen officiële albums of EP’s heeft uitgebracht, al flink naam gemaakt. De twee blackmetaldames van Doodswens stonden bijvoorbeeld al op Roadburn 2019 en zijn ook op Roadburn 2020 weer van de partij. Ze produceren rauwe black metal van de oude stempel. Het is ongelofelijk dat slechts twee personen zo’n heftig en ongepolijst (en dat bedoel ik in de positieve zin) geluid kunnen voortbrengen. Ik weet zeker dat we in de toekomst nog veel van deze band zullen horen.

De avond wordt afgesloten door Izah. Heerlijk logge post-metal en sludge die vergelijkbaar is met Cult of Luna. Je krijgt ze niet vaak te zien. Het laatste optreden vond namelijk twee jaar eerder plaats en de heren zijn niet van plan om op korte termijn nog een optreden te geven. De show is zowel de slagroomtoef als de kers op deze succesvolle eerste editie van Zwaar. Dat smaakt naar meer! Ik hoop dat die de nog overgebleven splinters van de weefgetouwen dan compleet worden weggevaagd.

Foto’s:

Koektrommel Studio

Datum en locatie:

17 januari 2020, Hall of Fame, Tilburg

Link: