Ggu:ll – Dwaling

Waarschuwing: de muziek van Ggu:ll (spreek uit ‘ghoul’) is niet voor tere zieltjes. Het ensemble uit Tilburg lijkt maar één doel te hebben: de argeloze luisteraar te lasten imploderen met lood- en lood- en loodzware doomriffs die binnenkomen als mokerslagen. Ggu:ll is geen band van de snelle aanpak: hele stukken lang worden de gitaar- en bas-aanslagen compleet uitgerekt alsof de heren er zeker van willen zijn dat hun destructieve voornemens hun doel niet voorbij schieten en iedere vezel van het lichaam van de luisteraar wordt meegenomen in de vernietiging.

Gitarist WvdV concentreert zich vooral op zijn instrument, maar als hij zijn strot opentrekt komen er geluiden uit die net als de muziek direct onder de huid kruipen. Dit is zo’n album dat over de hele linie een krankzinnig hoog niveau haalt. Als er dan toch hoogtepunten moeten worden benoemd, dan zijn dat Het Masker vande Wereldt Afgetrocken en Het Smerige Kleed van de Ziel. Bij het eerste nummer omdat WvdV hier nog nèt iets afgrijselijker tekeer gaat dan in de andere nummers en de muziek vervolgens bijna een psychedelische ervaring wordt. Bij het laatste nummer omdat de sombermansen hierin hulp krijgen van Farida Lemouchi (ex-The Devil’s Blood), die met haar angstaanjagende stem een perfecte tegenstelling vormt voor de muziek en het tegelijkertijd nog een tandje maniakaler weet te maken.

Dwaling is geen album, het is een beleving. Bij het merendeel van de wereldbevolking zal dit kunstwerk zwaar op de maag komen te liggen, maar de liefhebber zal dit met tranen in de ogen nogmaals beluisteren. En nogmaals. En nogmaals. Het is ongekend dat een band met slechts een demo en een EP achter de kiezen nu al zo’n hoog niveau haalt. Natuurlijk is het afwachten hoe Ggu:ll zich verder ontwikkelt, als muzikant heb je immers je hele leven om een eerste plaat te maken en maar een paar jaar om er een tweede uit te gooien, maar vooralsnog is dit puur goud. Intensiteit heeft een nieuw synoniem: Ggu:ll. Hier gaan we nog heel veel plezier aan beleven.

Label:a0302861898_10

Ván Records, 2016

Tracklisting:

  1. Hoon
  2. Dwaling (Gehrin und Abgrund)
  3. Het Smerige Kleed van de Ziel
  4. Waan
  5. Het Masker vande Wereldt Afgetrocken
  6. March 28 1941, Drowning

Line-up:

  • WvdV – Vocalen, gitaar
  • GJK – Gitaar
  • DvB – Bas
  • BW – Drums

Links:

Score:

90/100