Graveland Open Air afgelast en genoodzaakt tot inzamelingsactie

Het is inmiddels geen geheim meer dat de muziekfestivals het momenteel lastig hebben. Vooral de kleinere DIY-festivals worden hard getroffen. Zo heeft Graveland Open Air de editie van 2020 (dat bands als Primordial, Deströyer 666 en Wiegedood op de line-up had) af moeten zeggen. Deze aderlating heeft gezorgd voor een enorm gat in de begroting van het festival, en daarom is een inzamelingsactie opgezet. Het doel is om €5.000 bij elkaar te sprokkelen zodat het festival voort kan bestaan. In 2018 ging het festival ook niet door toen bleek dat de evenementenlocatie plotseling moest verbouwen. Als iedereen – waar mogelijk – bijdraagt, houden we samen de metalscene in leven!

[17-12-2019]

Met de aankondiging van het regionale Dead Will Walk (geen onbekende gast op het festival) en de Duitse deathmetalband Purgatory is de line-up van Graveland Open Air 2020 compleet! Reguliere kaarten zijn momenteel in de verkoop voor 31,34. Het totale affiche ziet er zo uit:

[01-11-2019]

Deze week zijn twee nieuwe bands bevestigd voor Graveland 2020: Wiegedood en Overruled.

Onlangs wist de Belgische blackmetalband Wiegedood nog te imponeren in Patronaat: “Van bevallig en troostend naar dissonant en vervreemdend. Vrijwel alle registers gaan open. Op het ene moment brengt de muziek een beklemmend gevoel over en op het andere moment werkt het juist bevrijdend. Memento mori versus carpe diem. Het is die dichotomie die Wiegedood live tot een ware belevenis maakt. Kalm gitaarspel klinkt door als een moment van rouw om even later te worden overdonderd door een agressieve geluidsmuur als zinnebeeld van levenskracht: van Ontzieling naar bezieling.”

De Drentse thrashformatie Overruled werd door ons gelauwerd tijdens Pitfest 2019: “Hoe dan ook: TestamentExodusKreator en Destruction mogen wel uitkijken. De nieuwe generatie staat klaar om het thrash-stokje over te nemen en het heet Overruled.”

[14-10-2019]

De Ierse black/folk/doom-metalband Primordial zal de headliner van Graveland 2020 zijn. Het is een boeking die de lezers van Zware Metalen op het lijf geschreven is, want vorig jaar verscheen Exile Amongst The Ruins in de bovenste regionen van de ZM jaarlijst 2018. Eerder stonden To The Nameless Dead (2007) en Redemption At The Puritan’s Hand (2011) zelfs helemaal bovenaan die lijst. Naast deze atmosferische band is er ook ranzige old-school death metal geboekt in de vorm van het Deense Hyperdontia, dat vorig jaar overtuigend debuteerde met Nexus Of Teeth. De eigen scene zal vertegenwoordigd zijn door Bodyfarm, dat het imposante Dreadlord onlangs afgeleverd heeft.

[13-09-2019]

De Trondheimse blackmetalband Whoredom Rife voegt zich bij Deströyer 666, Mortuous en Ultra Silvam op de line-up van Graveland 2020. Vorig jaar belandde het uitstekende Nid – Hymner Av Hat bijna in de top 50 van de ZM jaarlijst. Redacteur Bart schreef er het volgende over: “Dit is Noorser dan Noors geworden en echt beresterk – de ganse plaat lang trouwens! Geen vulling in deze demonische kalkoen.” De early bird kaarten zijn voor 70% op, dus wees er snel bij.

[03-09-2019]

Na een geslaagde editie in 2019 en het besluit dat Graveland een eendaags festival blijft, is er dan eindelijk het eerste nieuws over Graveland 2020. Hollandscheveld zal op zaterdag 9 mei in het teken staan van de zwaardere metalen. De zwartgeblakerde thrash van Deströyer 666, de smerige death van Mortuous en de rammelende black van Ultra Silvam sieren als eerst op de poster. Vroege vogel kaartjes zijn tot 30 september in de verkoop voor 20,91 en met camping voor 39,17. Kinderen tot zestien jaar mogen weer gratis naar binnen.

[28-05-2019]

Meerdaagsheid, het is nogal een trend in het Nederlandse metalfestivallandschap aan het worden. Dynamo Metalfest breidt in 2019 uit naar twee dagen, Into The Grave zelfs naar drie. Logistiek gezien zal het zo zijn voordelen hebben voor organisaties, maar het is niet altijd evident dat het publiek er op zit te wachten. Voor de editie van 2020 besloot Graveland Open Air, dat twee weken geleden een geslaagd feest met onder andere Immolation en Marduk beleefde, het eens te vragen aan de bezoekers. Ruim zeventig procent van hen geeft de voorkeur aan een ééndaags festival in plaats van een evenement dat twee dagen duurt. Graveland Open Air 2020 zal daarom, net als voorgaande edities, één dag duren. De datum, 9 mei, kan vast in de agenda. Binnenkort horen we meer over de line-up.

 

Links: