Primordial – To the Nameless Dead

Primordial – To the Nameless Dead
Metalblade records – 2007

Eindelijk! Na een radiostilte van bijna drie jaar komt Primordial met de opvolger van The Gathering Wilderness op de proppen. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, en dat was niet voor niks. The Gathering Wilderness deed me destijds van mijn bureaustoel vallen van verbazing, hoewel het altijd één van mijn favoriete bands was wist ik niet dat de band het in zich had om zo’n indrukwekkend moppie muziek te spelen. Vooral de passie en de overgave waarmee frontman Nemtheanga zijn (indrukwekkende) teksten zong was zeker om spreekwoordelijk over naar huis te schrijven. Maar genoeg over The Gathering Wilderness, het gaat hier namelijk over zijn opvolger, To the Nameless Dead, die op dit moment in de rekken van de platenboer ligt te pronken.

Primordial bandfoto

Muzikaal gezien gaat To the Nameless Dead verder waar The Gathering Wilderness ophoudt. De typerende sound is weer terug en komt beter uit de verf dan ooit. Ook Nemtheanga gooit weer zijn hele ziel en zaligheid in zijn teksten. Wel is op de plaat minder nadruk op de zang gelegd zodat de muziek meer als een geheel in elkaar steekt. Een positief punt als je het mij vraagt. Wat tevens opvalt is dat de cd iets meer de mysterieuze sfeer uitademt die ik terug hoorde op oude platen zoals bijvoorbeeld A Journey’s End. Het nummer Gallows Hymn is hier een mooi voorbeeld van.

Maar een Primordial plaat zou geen Primordial plaat zijn als er geen ijzersterke teksten aan hangen. In dit geval is daar niks aan veranderd. Uiteraard komen de gebruikelijke onderwerpen weer aan bod, maar het algemene thema van de teksten is ‘nationhood’, oftewel (volgens het woordenboek) ‘het één zijn als natie’. Wat doet volkeren strijden voor een stukje grond wat ze als de zijnen beschouwen? Wat gebeurt er met de folklore, traditie en geschiedenis van zo’n land als het valt? En wat zijn de daden geweest van onze voorvaderen tijdens zulke gebeurtenissen? Voorvaderen die nu voorkomen in boeken en beelden als de naamloze doden.

Ik kan er lang of kort over lullen, maar met To the Nameless Dead heeft de band zich wederom overtroffen. Wat mij betreft is er aan de hooggespannen verwachtingen voldaan en is de lat alleen maar hoger gelegd voor een volgende release. Voor fans van ouder werk van Primordial is dit verplichte kost. Ook nieuwkomers raad ik aan om onder de steen vandaan te komen en de plaat aan een luisterbeurt te geven. Primordial flikt ‘t hem weer. Op naar de Arnhem Metal Meeting!

Primordial - To the Nameless Dead cover
Tracklist:

 1. Empire Falls
 2. Gallows Hymn
 3. As Rome Burns
 4. Failures Burden
 5. Heathen Tribes
 6. The Rising Tide
 7. Traitors Gate
 8. No Nation on This Earth

Line-up:

 • A. A. Nemtheanga – Vocals
 • Pól MacAmlaigh – Bass
 • Ciáran MacUiliam – Guitars
 • Michael O’Floinn – Guitars
 • Simon O’Laoghaire – Drums

Links: