Primordial – Exile Amongst The Ruins

Er zijn van die bands waarvoor heel wat metalliefhebbers een plaatsje in hun jaarlijst reserveren. Primordial is er hier zonder twijfel één van. Deze Ieren hebben de lat voor zichzelf bijzonder hoog gelegd, met enkele indrukwekkende platen die baden in hun unieke, epische sfeer. Vier jaar na het verpletterende Where Greater Men Have Fallen weten we eindelijk of Primordial ook in 2018 de top vijf van de jaarlijst haalt met Exile Amongst The Ruins.

Laat ik er geen doekjes omwinden, wat mij betreft is het antwoord duidelijk “Neen.”. We zijn het gewend dat Primordial betovert, beroert en vernietigt, met krachtig riffwerk als begeleiding van het vocale werk van A.A. Nemtheanga. Op Exile Amongst The Ruins slaagt de band er niet in van me bij mijn nekvel te grijpen. Het album kabbelt en zelfs Nemtheanga klinkt veel minder overtuigend dan we van hem verwachten. De lange speelduur van het album geeft de luisteraar bovendien heel veel tijd om het album te analyseren, waardoor de zwakke punten na meer dan een uur zwaar beginnen doorwegen.

Niet dat Exile Amongst The Ruins geen sterke momenten of goede riffs bevat. Opener Nail Their Tongues is een sterk nummer, maar niet sterk genoeg om negen minuten te duren. Een ‘korter’ nummer als To Hell Or Hangman is me dan weer veel te poppy (en te lang). Tijdens het beluisteren van Exile Amongst The Ruins bekruipt me het gevoel dat dit vooral een album is dat dienst doet als achtergrondmuziek. Waar je normaal gezien volledig wordt verzwolgen door de kracht en de passie van Primordial, kent deze plaat teveel zwakke en eentonige momenten om me te overtuigen.

Het is met pijn in het hart dat ik tot het besef ben gekomen dat Exile Amongst The Ruins teveel elementen mist. Het mist peper, zout, passie en diepgang in de productie. Het resultaat is misschien wel het minste album uit de carrière van de band en een album dat waarschijnlijk heel wat minder jaarlijsten zal sieren.

Score:

69/100

Label: 

Metal Blade Records, 2018

Tracklisting:

 1. Nail Their Tongues
 2. Hell Or The Hangman
 3. Where Lie The Gods
 4. Exile Amongst The Ruins
 5. Upon Our Spritual Deathbed
 6. Stolen Years
 7. Sunken Lungs
 8. Last Call

Line-up:

 • Pól MacAmlaigh – Bas
 • Ciáran MacUiliam – Gitaar
 • A.A. Nemtheanga – Zang
 • Simon O’Laoghaire – Drums
 • Micheál O’Floinn – Gitaar

Links: