Whoredom Rife – Nid – Hymner av hat

Jaja, plots zijn ze daar allemaal hoor, de laatkomers die nog een plaats in de jaarlijst verdienen. In dit geval nog maar eens een Terratur Possessions-plaat. Die heren hebben lak aan reclame maken, dus moest ik het weer via via te weten komen dat er een nieuwe schijf op de slachtbank ligt van deze Noren uit Trondheim.

Terwijl de debuutplaat van Whoredom Rife Dommedagskvad – nog vrij melodisch van aard was (het nummer Spir zit zowaar in mijn best of allertijden metalnummers ‘vor in den otto’ en die zijn allen bijzonder herkenbaar). Het was echter wel het oud-Dissection-aandoende soort van meloblack, want de Noren kwamen er zelfs mee weg bij blackmetalpuristen die walgen van alles wat neigt naar bands als Lord Belial of Dark Funeral. Dan moet je al van goede huize zijn.

Op Nid gaat het echter niet langer die kant op, dit is ‘Noorser’ dan Noors geworden. De ijzigheid van de gitaren valt onder de categorie Darkthone, terwijl de opbouw van de nummers doet denken aan oude Satyricon (net zoals bij het debuut trouwens) en een iets minder epische versie van Emperor en Tulus en de krakende klassiekers van Abigor. Ja, zelfs de typische trappenladders van Burzum komen langs, maar dan met meer spannende tremelo en minder pagan melancholie. Ieder instrument bepaalt op zijn manier een deel van de sfeer, het scenario en de kracht. Ieder nummer staat op zich en heeft een ander gemoed. Gaande van intieme melancholie tot uiterst agressieve partijen tot en met angstzweet beparelde auditieve nachtmerries.

Gezien het feit dat ik deze kwalitatief nog voor Mare positioneer en net na Knokkelkraft en Stilla, zit hij op de rand van de jaarlijst, maar dat heeft enkel en alleen te maken met het feit dat ik hem net te laat in handen kreeg. Dit is echt wel beresterk materiaal, de ganse plaat lang trouwens! Geen vulling in deze demonische kalkoen.

Luistertips: ik zei gans de plaat. Gans de plaat dus.

Score:

87/100

Label:

Terratur Possessions, 2018

Tracklisting:

  1. Summoning the Ravens
  2. Verdi oeydest
  3. Where the Shadows Dwell
  4. Hyllest
  5. Crown of Deceit
  6. New Hate Dawns
  7. Ceremonial Incantation

Line-up:

  • V. Einride – Instrumenten
  • K.R – Keel

Links: