Immortal – Northern Chaos Gods

The “Sons of Northern Darkness” zijn terug! Inmiddels is het alweer negen jaar geleden sinds All Shall Fall uit kwam en sindsdien heeft de band veel tegenslagen gehad. Zo verliet Abbath de band in 2015 na vele ruzies met de andere bandleden. Abbath zette zijn muzikale carrière voort met de start van zijn eigen project, maar eerlijk gezegd was ik niet zo kapot van zijn soloalbum. Ik was veel nieuwsgieriger naar wat de rest van de band zou doen.

Wat was ik blij toen Immortal aankondigde dat aan een nieuw conceptalbum te beginnen waarbij Demonaz terugkeert op de gitaar en zich ook waagt aan de zang. Eerder dit jaar gaven de bandleden aan dat het nieuwe album een eerste stap is in het terugwinnen van hun eerdere grimmigheid en houding. Hierbij is loyaliteit naar de fans en de eigen muzikale geschiedenis erg belangrijk.

Het nieuwe album Northern Chaos Gods komt uit op 6 juli en menig metalhead zal zich vast en zeker verheugen op de release. Ik in ieder geval wel. Al vele maanden klopt mijn (black metal) hart vol verwachting!

Slechts een paar dagen heb ik het album in bezit voor een recensie en heb ik de plaat al zeven keer afgespeeld. Dit was ook nodig voor een grondig oordeel, want bij de eerste drie afspeelbeurten kon ik enkel en alleen maar grijnzen. Woorden als “grim” en “frostbitten” spoken door mijn hoofd, terwijl de ijzige opener Northern Chaos Gods afspeelt over de speakers. Een nummer dat met een grote bevroren moker je recht in het gezicht timmert door te starten met een epische blastbeat en bliksemsnelle gitaarriffs. De stem van Demonaz scheurt hier door heen met een ietwat hogere toonhoogte dan zijn voorganger en schept gelijk hoge verwachtingen voor de rest van het album.

De tweede track Into Battle Ride maakt deze verwachtingen dubbel en dwars waar. Het iconische geluid waar de Noorse band om geprezen wordt is vanaf de eerste noot duidelijk hoorbaar en doet terugdenken aan de succesvolle albums Pure Holocaust en Battles In The North. Demonaz komt hier nog beter tot zijn recht en zijn zangstijl is een absolute verademing. Snoeihard, meedogenloos en pure second wave black metal op zijn best.

De genadeloosheid zet zich voort in de nummers Grim and Dark en Blacker of Worlds. De vuige gitaarriffs, een stevige bas en drums waar je u tegen zegt zorgen voor puur genot en een nekhernia. Maar jeetje, wat is het de nekhernia waard!

Voor de fans die hopen op wat meer melodische Immortal-nummers is er ook goed nieuws. De tracks Gates to Blashyrk, Where Mountains Rise en het ruim negen minuten durende Mighty Ravendark, brengen de melodie in grauwe glorie en zijn samen met het tweede en zevende nummer de uitblinkers op het album.

Immortal heeft met dit album een zeer duidelijke boodschap: dat het nu echt terug is en het drama met Abbath achter zich heeft gelaten. Een serieus epische plaat vol atmosfeer en grimmigheid. Wat mij betreft is dit er een voor de geschiedenisboeken. Hoewel ik het herkenbare geluid van Abbath nog wel een beetje mis, wordt dit met elke keer dat ik Northern Chaos Gods luister een stukje minder.

Er is niet één track die beduidend minder is dan de rest en het geheel loopt vloeiend in elkaar over. De duur van het album is met 42 minuten ook dik in orde en de kwaliteit van de productie is absoluut een succes. Mijn bestelling is alvast geplaatst en ik zal direct een kaartje kopen als Immortal besluit in Nederland op te treden. Rest mij nog een laatste opmerking gericht aan de band: welkom terug!

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast Records

Tracklist:

 1. Northern Chaos Gods
 2. Into Battle Ride
 3. Gates To Blashyrk
 4. Grim And Dark
 5. Called To Ice
 6. Where Mountains Rise
 7. Blacker Of Worlds
 8. Mighty Ravendark

Line-up:

 • Demonaz – zang, gitaar
 • Horgh – drums
 • Peter Tägtgren – sessie bas

Links: