Vooruitblik: Graveland Festival 2024

Op 24 en 25 mei vindt in Hoogeveen een nieuwe editie van Graveland Festival plaats. Dit sfeervolle festival focust met name op death en black metal, maar ieder jaar staan er ook gerenommeerde acts uit andere verwante genres op het podium. Dagkaarten zijn beschikbaar voor 69 euro, terwijl een passe-partout voor beide dagen slechts 30 euro meer kost. Voor een extra 15 euro ontvang je bovendien een exclusief T-shirt. Kinderen tot vijftien jaar mogen gratis naar binnen en parkeren doe je naast het festivalterrein voor tien euro per dag (alleen cash). Zware Metalen blikt vooruit!

Vrijdag

Om 12:00 mag Deadspeak het festival aftrappen met een fijn portie dood metaal van de oude school. Oorspronkelijk zou dat door Witchcult 71 gebeuren, maar die band annuleerde onlangs. Deathless Void -ook van eigen bodem- mag zijn black metal uitspuwen over alle aanwezigen en de deathmetallers van Wake mogen daarna aantreden. Het meest recente Thought From Descent wist indruk te maken bij ons met een score van 84 uit 100.

Met een nog hogere score – we noteren een tip om zéker te gaan kijken – treedt Xoth aan rond de klok van drie uur. Exogalactic scoorde maar liefst 91 punten en redacteur JohannesV schreef daarover: “Fans van onder andere The Black Dahlia MurderRevocationObscuraBal-Sagoth en Gorod kunnen hun borst al nat maken.” In Twilight’s Embrace mixt alle goede elementen van black metal met deze van death metal en voegt daar, geheel naar eigen smaak, nog wat rockinvloeden aan toe. Black metal krijgen we overigens ook bij het internationale gezelschap van Darvaza dat rond half vijf zal aantreden. Fans van (old school) death metal moesten na Wake even wachten maar kunnen kunnen de slijtageslag van de nekwervels verder voortzetten bij Centinex.

Tsjuder behoeft geen introductie meer en moet je absoluut live gaan zien. Fans van de blackmetalband hebben tenslotte het vorig jaar verschenen Helvegr nog niet live kunnen horen. Als co-headliner staat Dool op het programma waarbij de darkrockers hopelijk de nadruk leggen op die fijne, nieuwe plaat The Shape Of Fluidity. Aan Tiamat om de eerste festivaldag stijlvol af te sluiten. De heren waren eind vorig jaar nog te zien als afsluiter van het festival Samhain in Maastricht. Die dosis aan extreme, duistere deathdoom smaakte naar meer en dat gaan we deze avond ongetwijfeld krijgen! Deze onderstaande kraker was in Maastricht overigens de afsluiter:

Zaterdag

De zaterdag start met drie bands van eigen (Nederlandse) bodem. Het Groningse Mortifero mag met zijn atmosferische dark folk de dag inleiden en onze redacteur TimX schreef in 2021 bij de EP The Death Ballads al dat dit een band is om in de gaten te houden. Nog minder dan een half uur later gaat het tempo wat omhoog met de trashers van Overruled. Om de veelzijdigheid van dit festival nog maar eens te benadrukken, krijgen we bij de derde band van de dag black metal te horen. Helleruin gaat rond de klok van twee uur knallen en zal ongetwijfeld nummers spelen van het vorig jaar verschenen Devil, Death and Dark Arts. Drie goede redenen om er vroeg bij te zijn op deze tweede dag dus.

Wat missen we dan nog in het rijtje van genres? Juist: death metal! Dat krijgen we achtereenvolgens met Claustrum, Teratoma en met (nog) iets meer doominvloeden Mortiferum. Over het debuutalbum van het Italiaanse Claustrum schreef onze redacteur Joost Aarts vorig jaar nog: “Claustrum is een bijzonder fijn debuutalbum, waarbij de band zich begeeft op de oldschool deathdoommetalpaden maar toch nergens gedateerd aanvoelt. En dat is ronduit knap!”.

Langzaamaan kruipen we dan richting de avond en staan er drie zeer kundige blackmetalbands op het programma, te beginnen met het Portugese oorlogsschip Gaerea. Fervente bezoekers van onze site weten dat de band wel een potje kan breken bij ons. Niet alleen bij ons overigens, want het meest recente Mirage haalde op enkele punten na nét niet de eerste plek in de jaarlijst die jullie bij elkaar stemde in 2022. Daarna is het de beurt aan Wolves In The Throne Room. Het is alweer even geleden dat men een plaat uitbracht, maar dat zal het spektakel er niet minder op maken. Als co-headliner mag het Zweedse Necrophobic aantreden. Onlangs bracht het gezelschap In The Twilight Grey uit en daar zullen we vanavond ook zeker van gaan horen. Met maar liefst tien volledige albums op naam, hoeft niemand te twijfelen aan kwalitatief vermaak.

Aan Carcass om alle nog overeind staande kadavers omver te kegelen. Met een oerdegelijke mix van death metal en grindcore weten de Britten al sinds 1986 te overtuigen. Begonnen met grindcore en steeds meer verschuivend richting death metal, maar nooit de roots verloochend. Verwacht van deze heren geen rare fratsen, maar pure en rauwe metal waarmee de band ontegenzeggelijk de headliner positie verdient, en waarbij je je toch al vermoeide nek (gokken wij zo) nauwelijks stil kunt houden!

Koop nu je kaarten voor Graveland 2024! Denk je dat je geluk hebt? Doe dan mee aan onze prijsvraag waarbij we weekendtickets weggeven!

Links: