Wake – Thought Form Descent

Don’t bite of what you can’t swallow. Een wijze spreuk. Ik had beter moeten weten. Na het zien en horen van de videoclip Swallow the Light van het Canadese Wake wist ik even niet meer waar ik het had en sprong ik veel te enthousiast bovenop de promo. Welk genre het betrof? Ik wist het niet. Ik weet het nog steeds niet. Maar het was nieuw, vernieuwend, intens en hypnotiserend. Metal Blade haalde deze band dit jaar binnen, logische keuze lijkt me.

Actief sinds 2009, maar ik had er nog geen noot van gehoord. Wellicht omdat ze in het begin van hun carrière vooral logge crust/grindcore maakten die nu niet echt in mijn straatje ligt. Helemaal anders dan de compacte nummers die een blend aan black, death, doom, grind en zelfs wat moderne postmetalelementen bevat. Het tempo ligt hoog, de sfeer is navenant intens, de emotionele lading is maximaal. Waar het allemaal over gaat, dat weet wellicht niemand (subatomaire partikels die door het vergankelijk breken uit de monding van het pandemonium en zo, duidelijk), maar dat doet er werkelijk niet toe. Het gaat om de intensiteit, het fraaie virtuoze gitaarspel vol technische fratsen, de uiterst diverse drumdynamiek, het vocale weerwerk, de speelse bas, …het geheel. Technisch, snel en met enorm veel subtiele (synthgedreven) sfeer. Wake etaleert spanningsbogen en uitdagende melodielijnen waar je even moet voor gaan zitten. Geen snelle hap, dit Thought Form Descent, absoluut niet, je moet er effectief je tijd voor nemen en de nummers in zijn geheel zonder onderbreking ervaren.

Ik geef bij iedere review graag een aantal andere bands mee, bands die vergelijkbaar materiaal maken, maar bij dit Wake moet ik je die eigenlijk schuldig blijven. Geen enkele band komt voldoende in de buurt om echt te dienen als referentie. Daarom ga ik eens compleet out of the box denken en jullie vertellen dat dit een mix is tussen Gaerea, Allegaeon en BlackBraid, drie bands die het wellicht uitstekend zullen doen in de jaarlijst. Gewoon, om de aandacht te trekken. Laat je dus niet misleiden door de hoes maar check meteen de videoclips. Hulde trouwens voor de muzikale behandeling van Dave Otero (Catte Decapitation).

Score:

84/100

Label:

Metal Blade, 2022

Tracklisting:

1. Infinite Inward
2. Swallow the Light
3. Mourning Dirge (Repose of the Dead)
4. Pareidolia
5. Venerate (The Undoing of All)
6. Observer to Master
7. Bleeding Eyes of the Watcher
8. The Translation of Deaths

Line-up:

  • Josh Bueckert – Drums
  • Arjun Gill – Gitaar
  • Rob LaChance – Gitaar
  • Kyle Ball – Keel
  • Ryan Kennedy – Bas

Links: