In Twilight’s Embrace – Lifeblood

Het was niet de bandnaam, In Twilight’s Embrace, noch de titel, Lifeblood, van het alweer zesde volledige album van deze Polen, maar het platenlabel, Malignant Voices, dat me over de streep trok om dit album kritisch te beluisteren. Dit Poolse platenlabel heeft immers de afgelopen jaren behoorlijk wat interessante releases op zijn conto geplaatst. Neem nu de platen van Owls Woods Graves of het magistrale debuutalbum van het eveneens Poolse, Mānbryne. In Twilight’s Embrace mixt alle goede elementen van black metal met deze van death metal en voegt daar, geheel naar eigen smaak, nog wat rockinvloeden aan toe. Tenminste als je het schrijven van de promojongens mag geloven. Dit Lifeblood is de opvolger van, het alweer in 2018 verschenen album, Lawa. Het verscheen toen, als ik het goed heb, in eigen beheer.

Op bezwerende, ritualistische wijze start de plaat. Een boosaardig gebeuren lijkt zich te ontplooien als je je overgeeft aan de eerste tonen en maten dat door dit vijftal wordt geproduceerd. The Death Drive laat ook meteen horen waarom dat de heren mee op toer mogen met landgenoten, Mgła. Dat bezwerende, dat ritualistische trekken de heren gewoon door in de teksten, in de songstructuren doch vooral ook in de muziek. En dan meer specifiek in het gitaar- en zangwerk. Deze laatste laat zich wel net iets te veel door effecten vervatten, maar het laat zich ondanks dat, toch lekker wegluisteren. Het gitaarwerk is dan weer afkomstig uit de, hoe kan het ook anders, Poolse school. Vertellende dynamieken die op hun beurt weer worden overgenomen door messcherpe riffcollecties. Alzo komt het geheel wat in de buurt van het magistrale Mãnbryne.

Smoke And Mirrors, het nummer van de gelijknamige videoclip, kenmerkt zich door inderdaad wat groezelige rockelementen. Een sappige leadlijn is daar alvast een eerste teken van. Nochtans wordt maar al te graag gegrabbeld in de blackmetalton. Om er vervolgens de ene na de andere heerlijke riff uit te halen. De heer Lakomy moet in ieder geval evenmin, op vocaal gebied, onderdoen voor andere duistere heerschappen die actief zijn in blackmetalland. Ook in het titelnummer worden hier en daar de nodige vettige elementen toegevoegd. Neem nu bijvoorbeeld het hand in hand gaan van de vocalen met de stampende drum of de solopartij.

Bijzonder boeiende plaat dit Lifeblood. In Twilight’s Embrace was me tot op heden onbekend, tijd dus om eens in de historiek en het bandarchief te gaan grasduinen. Dit alles raad ik jullie ook aan. De black metal van de heren die geïnfuseerd wordt met wat rockelementen, laat zich gewillig verorberen.

Score:

85/100

Label:

Malignant Voices, 2022

Tracklisting:

 1. The Death Drive
 2. Smoke and Mirros
 3. Lifeblood
 4. Iskry
 5. So Bleeds The Night
 6. Sedation To Sedition
 7. Te Deum

Line-up:

 • Dawid Bytnar – Drum
 • Marcin Rybicki – Gitaar
 • Cyprian Lakomy – Zang
 • Laszek Szlenk – Gitaar
 • Jacek Strózynski – Bas

Links: