Wolves In The Throne Room – Primordial Arcana

Wanneer we het hebben over WITTR, of beter geschreven Wolves In The Throne Room, dan spreken en schrijven we over de atmosferische blackmetalband bij uitstek. Deze heren, afkomstig uit de regio Olympia, Washington, de Verenigde Staten van Amerika, komen al sinds 2004 met de ene na de andere magische, bezwerende plaat. Eén ieder van ons kent wel de albums Diadem Of Twelve Stars (het debuut) of het meest recente werk Thrice Woven, al wel weer vier jaar geleden uitgebracht via Artemisia records. Deze Primordial Arcana komt nu via de grote poort één ieders platenspeler bespoken. De platenboer van dienst is immers niemand minder dan het grote Century Media Records.

De gebroeders Weaver hebben altijd een sterke verbondenheid gehad met de bergachtige, woeste, noeste natuur van waaruit ze ontsproten zijn en ze hebben altijd hun levensvisie en levenswijze gegoten in een passend muzikaal kunstwerk. Ook nu weer wordt dit Primordial Arcana album gebracht alsof de onstuimige waterlopen, hoge bergen en ijskoude priemende winden in je huiskamer aanwezig zijn. De muziek van deze heren is dan ook met andere woorden de vleselijke weerspiegeling van de natuur waarin ze zijn opgegroeid.

Ik heb de heren live mogen aanschouwen op Graspop Metal Meeting te Dessel, wel al jaren geleden maar ik kan me hun optreden nog herinneren. De Weaver-broers waren niet bepaald te spreken over het geluid op het podium, maar desondanks bleken de heren toch in staat te zijn een meer dan beklijvende set neer te zetten. Doorheen de jaren lijkt het wel of de typische, lang uitgesponnen nummers, vaak ook voorzien van ambientachtige, dronende landschappen, wat hebben plaatsgemaakt voor kortere nummers. Gelukkig doet dit niks af aan de geleverde kwaliteit.


Het dagelijkse leven van de heren, hun visie en filosofie werd al meermaals neergeschreven. Ik ga het dan ook enkel hebben over de muziek. Merk ik wel nog op dat de vrouwelijke tegenhanger van dit Wolves In The Throne Room, met de naam Vouna, recentelijk nog een erg sterke plaat, Atropos, uitbracht via het Profound Lore label. Waarom vertel ik dat? De heren Weaver hebben ook hier hun bijdrage geleverd, voor fans van Wolves In The Throne Room is die plaat dan ook een verplichte aanschaf.

Op een koud aanvoelende, eerder ritualistische wijze opent Mountain Magick deze nieuwe plaat. Je voelt onmiddellijk aan alles dat de typische bezwerende ondertoon niet veranderd is. Sommige bands herken je uit de duizend, zo is dat ook het geval bij Wolves In The Throne Room. Aan hogere snelheid ontplooien de eerste gitaarthema’s zich en de even typische vocalen zijn ook van de partij. De sturende drumlijnen van Aaron Weaver zijn de ideale gangmakers. Heerlijke solo trouwens ook.


Spirit Of Lightning behekst en bevangt je al vanaf de eerste tonen en dit vooral door de, in eerste instantie, eerder traag dreunende drum, de sterke melodielijn en het repetitief gebruik van traditionelere thema’s. In de combinatie van bovenstaande ligt toch de kracht van deze Amerikanen. Ze slagen er telkenmale in om ervoor te zorgen dat je je als luisteraar onmiddellijk een beeld kan vormen van de ruige natuur waarin de heren vertoeven. Zeker wanneer de snelheid gevoelig wordt opgedreven komen deze beelden nog duidelijker op je netvlies.

De nummers lijken, net als op de vorige platen trouwens, naadloos in elkaar over te glijden. Zo ook het aansluitende Through Eternal Fields. Kenmerkend voor dit nummer is een erg sterke riffcollectie met dito leadlijnen, die onomfloerst een melodietapijt weven, ondersteund door een eerder trage drumpartij.


Voorts onthou ik vooral het ambientachtige landschap dat wordt geschilderd in Underworld Aurora en het meer dan tien minuten durende Masters Of Rain And Storm, dat als een knipoog naar ouder werk kan beschouwd worden, met zijn akoestische gitaren en lang uitgesponnen melodieën.

Het blijft een ras apart, dit Wolves In The Throne Room. Alles wat de heren uitbrengen is van zo een hoog niveau. Je hoeft niet te twijfelen: ook deze nieuwste plaat, Primordial Arcana, is het aanschaffen meer dan waard. Als rasechte blackmetalfan ga je je direct één voelen met de heren en hun omgeving.

Score:

85/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Mountain Magick
 2. Spirit Of Lightning
 3. Through Eternal Fields
 4. Primal Chasm (Gift Of Fire)
 5. Underworld Aurora
 6. Masters Of Rain And Storm
 7. Eostre
 8. Skyclad Passage

Line-up:

 • Aaron Weaver – Drum, percussie, keyboard, zang
 • Nathan Weaver – Zang, gitaar
 • Kody Keaworth – Gitaar, zang

Links: