Mortifero – The Death Ballads

Op sommige momenten wil je even weg uit de drukke stad, uitwaaien op een plek waar de natuur nog haar ongerepte gang kan gaan. En dan heb ik het niet over de gebruikelijke bospaden waarop je struikelt over de boomers en de ANWB-koppels. Hoe dieper je het woud in wandelt, hoe verder je tot jezelf komt. Dark folk is voor dit soort tochten de ideale begeleidingsmuziek. Een nieuwe telg aan deze muzikale stam is het Groningse Mortifero. Dit is de band achter de zangeres (en tevens oprichtster) met dezelfde naam. Met The Death Ballads presenteert ze haar eerste EP. Een plaat die is uitgebracht door het illustere Ván Records.

Wat we te horen krijgen is een zevental rustgevende nummers waarin de aangename zang van Mortifero en de akoestische gitaar de boventoon voeren. Mortifero produceert in geen opzicht zwaar metaal, maar door haar ietwat duistere inslag is zij desalniettemin volledig op haar plaats op deze website. Invloeden van het oudere werk van King Dude en Hexvessel zijn duidelijk te horen. Door het redelijk minimalistische instrumentgebruik slaagt de band er in om een intieme sfeer te creëren. Een sfeer die die bij muziek als deze volledig op zijn plek is. De imponerende strijddrum op Battle Cry is hier overigens een aangename afwisseling op.

Naast de te verwachten occulte zaken, gaan de nummers ook over heel andere dingen. Zo gaat Bundy bijvoorbeeld over, u verwachtte het waarschijnlijk al, seriemoordenaar Ted Bundy. De samenzang die op dit nummer te horen is, zet het nummer extra kracht bij. Het enige minpuntje is dat het nummer zo kort duurt. Het is overigens wel noemenswaardig dat Mortifero normaliter wat forsere klanken produceert. Zo is zij bijvoorbeeld ook betrokken bij bands als Asgraum en Elfsgedroch. Ook in de categorie van dark folk blijkt zij dus zeer bekwaam. The Death Ballads blijft ook na meerdere luisterbeurten boeien. Van de captiverende opener Necromancer tot het atmosferische slotstuk The Return. Montifero presenteert hier een prima debuut EP.  Het is zeker een band om in de gaten te houden de komende tijd!

Label:

Ván Records, 2021

Tracklisting:

  1. Necromancer
  2. Jane Doe
  3. Battle Cry
  4. Bundy
  5. Grief
  6. The Death Call
  7. The Return

Line-up:

  • Montifero – Zang
  • Neer – Gitaar
  • Nortfalke – Bas, Percussie

Links: