Vanaheim is terug met Heidennachten: folk in Tilburg en Ede

Vanaheim stoomt op: een verloren verhaal wordt langzaam een succesverhaal voor de folkmetalband uit Tilburg. Deze zomer struinen de mannen de festivals af: in oktober wachten de Heidennachten: het eigen feestje in Tilburg en Ede. Nephylim en Solarcycles sluiten ook aan. 

Het geboortjaar van Vanaheim is 2015 en het eerste wapenfeit stamt uit 2017, met de EP The House Spirit. Een jaar later zagen we de band maar kort op Metropool Metal Fest, maar lang genoeg om te oordelen dat we hier met talenten te maken hadden. Dat bleek in april vorig jaar, toen debuut Een verloren verhaal een lovende recensie kreeg van een redacteur die doorgaans niet naar folk luistert! Catchy, maar stevig, melodieus met blackmetalkrijs en vol spelplezier: Vanaheim is het allemaal. U, de lezer van Zware Metalen, beloonde de plaat met een achttiende plek op de lijst van beste albums van eigen bodem. De strijd voor luisteraars gaat door de eigen Heidennachten.

Daar treffen we ook Nephylim, ook al zo’n band die op jacht is naar meer. Debuut-EP Torn maakte al indruk, het eerste album Severance of Serenity liet de hersenen van de Zware Metalen-redacteur in 2020 smelten vanwege de kwaliteit. Eerder dit jaar werd er indruk gemaakt tijdens Headbangers Bash in Amersfoort en de band was present op Stonehenge. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan nieuw materiaal dus wie weet komt er wel wat langs tijdens de Heidennachten.

Nieuw materiaal kunnen we zeker verwachten van Solarcycles, de tweede gast tijdens de Heidennachten. 27 oktober verschijnt debuutalbum Lunar, het eerste wapenfeit na de EP Ethereal Storms uit 2017. Met Sascha van der Meer heeft de band een zangeres van formaat, maar een minstens zo belangrijke rol is er weggelegd voor de viool van Silvana Jirka.

De kaartverkoop voor Heidennachten in Little Devil in Tilburg en Astrant in Ede is al begonnen.

Links: