Smyrna35 brengt gore, death en demolition naar Metropool

Bookingskantoor Smyrna35 heeft een heerlijk festival op poten gezet voor de liefhebbers van het betere gooi- en smijtwerk. In Metropool in Enschede melden zich 11 februari oude rotten en jonge honden: Sinister, Cryptosis, Bloodphemy, Massive Assault en Mortal Torment. Een vooruitblik op Smyrna Death Fest.

Wat moeten we over de headliner van Smyrna Death Fest zeggen dat niet al gezegd is? Levende legende Sinister maakt al sinds de vroege jaren ’90 de internationale podia onveilig met heerlijke death metal. Veertien albums heeft het gezelschap rond oer-bandlid Aad Kloosterwaard (begonnen als drummer, zanger sinds 2005) uitgebracht, met Deformation of the Holy Realm uit 2020 als laatste wapenfeit. Het drie jaar daarvoor verschenen Syncretism maakte grote indruk.

Net als Sinister op het podium natuurlijk. We zagen de band vorig jaar nog beuken op het Stonehenge-festival, zoals het dat in 2017 ook al deed op Netherlands Deathfest in Tilburg en het eigen releasefeestje in de Amstelveense P60. Dodelijke death metal op hoog niveau gegarandeerd voor de bezoekers van Smyrna Death Fest.

Met je debuutalbum direct 92 punten scoren op Zware Metalen, Cryptosis deed het met Bionic Swarm. We hebben dan ook niet met drie groentjes te maken maar met de groep die met Distillator meer klassieke thrash maakte en twee albums uitbracht. Cryptosis is moderner, technischer, frisser. Ook Cryptosis stond vorig jaar op Stonehenge en maakte indruk op Graveland.

Nu we het tóch over Stonehenge hebben: Bloodphemy! Dat reisde in 2022 evenenees af naar Steenwijk en liet eerder dat jaar in Amersfoort al zien te zijn uitgegroeid tot een deathmetalmonster. Niet zo gek ook, met een sterke laatste plaat als Blood Sacrifice: ‘Je kunt iemand met een goed geplaatste tik knock-out slaan. Of je ramt net zolang op iemand in totdat het bloed uit alle gaten spat en diegene tegen de vloer gaat. Het resultaat is hetzelfde maar het laatste voelt veel fijner omdat alle agressie langzaam uit je vloeit. Hetzelfde effect heeft Blood Sacrifice.’

Massive Assault opereert iets meer onder de radar en dat komt wellicht omdat het laatste album Mortar alweer uit 2017 stamt. In 2019 hadden we nog wel aandacht voor de single Unholy Trinity Madness: ‘Met een verstaanbare grunt, complexloos rijmend, krijg je een deathmetalhoofdschotel met een thrashbijgerecht die zowel liefhebbers van Obituary als Altar zeker zullen appreciëren, naast de gekende Entombed fans natuurlijk.’ Toch volgen we de band uit Drenthe al heel lang, met tweede album Death Strike, EP Slayer, debuutalbum Dystopian Prophecies en debuut-EP Conflict. Jammer genoeg zijn de gratis te downloaden MP3’s uit 2005 niet meer te downloaden.

Het bal wordt 11 februari geopend door door een brutal deathmetalmonster uit Griekenland: Mortal Torment. Twee albums werden er al vanuit Athene op de wereld losgelaten maar Resusciation en Cleaver Redemption haalden de burelen van Zware Metalen niet. Maar die laatste, alweer uit 2015 stammende plaat, werd door Metal Hammer in eigen land wél bij de beste 220 albums uit de nationale scene geplaatst én de formatie rondom gitarist Anastasis maakt in Metropool wel mooi het live-debuut in Nederland.

Er zijn nog kaartjes voor Smyrna Death Fest, maar je vrienden van Zware Metalen geven ze ook weg

Links: