Massive Assault – Death Strike

Massive Assault – Death Strike
F.D.A. Rekotz, 2012

Is Bolt Thrower Zweedse death metal gaan spelen? Die waren toch gestopt met nieuwe muziek maken? Oh nee, het is Massive Assault!!! Nou ja, ik ben niet vies van overdrijven, dat is geen geheim, maar ik werd wel blij van dit plaatje. Nederland heeft zijn eigen old school scene die heden ten dage actiever is dan ooit met als voorlopige hoogtepunt AsphyxDeathhammer. Massive Assault doet nog niet zo lang mee, ze zitten nog niet in de parate kennis van de Nederlandse metalhead, laat ons zeggen. Met Slayer, hun MCD, lieten ze al horen wat voor spul ze in huis hadden. De impact was overtuigend, het miste alleen nog wat visie op productioneel vlak. En ja hoor, op dat vlak is het helemaal in orde gekomen.

Alweer een band die wil meedrijven in het zog van de retro-revival zou je denken. Mis! Je merkt aan het hoge gemiddelde tempo en de soms crusterige sound dat het hier gaat om bijzonder energieke mannen die niet compleet verslingerd en verslaafd zijn aan old school death metal. Los van de Bolt Thrower-riffs en het guurgroovende Zweedse ronkgeweld waar mannen als Rogga Johansson een patent op willen, gaat het er met momenten D-beatend en grindend aan toe. Een welgekomen variatie op old school death metal uit de Earache- en begin jaren negentig Century Media-stal eigenlijk. Het is namelijk niet zo dat je per se in clichés moet vervallen wanneer je een old school geluid gebruikt. Wie dat denkt moet even opletten en een nummer naar keuze (neem maar Operation Anthroid) opzetten. Het is geen Deathhammer maar het mag zeker mee in de gereedschapskist des doods.

Een mening is nooit 100% objectief, dat weet iedereen hopelijk. En hoewel dit Nederlanders zijn heeft mijn score daar weinig mee te maken. Ik ben gewoon fan van Into The Grave, van … en For Victory, van Like An Everflowing Stream, zelfs van Slowly We Rot (Dismal Life) en Vomitory (Agressive Depression). En nu dus ook van Death Strike, het beste album in jaren van Bloodbath… ik bedoel Massive Assault. Het Sodomieterige artwork vind ik niet zo geslaagd, al heeft dat weinig te betekenen uit de mond van iemand wiens zoon van vijf konijnen ziet in diens tekeningen van de huiskatten. Puik werk mannen, hiermee verander ik jullie status van “aardig” naar “beestig”. Als ik jullie voorheen niet tegen het lijf gelopen heb wil ik dat in de nabije toekomst wel doen. Wie van jullie gaat er mee?

DS - MA

Tracklisting:

 1. Driven Towards Death

 2. Cycle Of Violence

 3. Operation Anthropoid

 4. Finished Sympathy

 5. Turning Tides

 6. Pride
 7. Dismal Life

 8. Aggressive Depression

 9. Chained

 10. Plead Not Guilty

Line-up:

 • Gideon – Drums

 • Fredde Kaddeth – Guitar

 • Carl-Cristian – Vocals

 • Jos Kracht – Bass, Vocals

Links: