Cryptosis – Bionic Swarm

De thrashers van Distillator, uit het oosten van Nederland, kondigden het op de sociale media de afgelopen periode al aan: ze zouden gaan breken met de stijl en de naam veranderen. Het hoe en waarom kun je hier lezen. En wat dit betekent voor de muziek kun je hieronder lezen.

Na een sferisch intro knalt Decypher dan uit de boxen. Het is een zorgvuldig gekozen openingsnummer op Bionic Swarm. Het nummer is fel en thrashy maar wel met een veel moderner geluid. Het is een nummer waarop het oude Distillator zich verbindt met het nieuwe Cryptosis. Fans van de eerste twee albums kunnen op deze manier rustig kennis maken met de nieuwe stijl. In Death Technology maken we ook weer rustig kennis met de nieuwe stijl. Er zitten flink wat technische riffs en breaks in dit nummer en de eerste referentiepunten worden duidelijk: vanwege het hese stemgeluid, technische maar toch brute riffs en het geluid doet Cryptosis denken een een mix tussen Sadus en Pestilence ten tijde van Testimony Of The Ancients.

Prospect Of Immortality is het eerste relatieve rustpunt. Hierop raast Cryptosis niet voluit maar gaat het op mid-tempo en met veel epische riffs tekeer. Pas dan valt de muur van (gitaar)geluid en de goede productie op. Voor de mix tekende Fredrik Folkare, bekend van zijn werk met Unleashed, Necrophobic en Firespawn. Er zijn gelukkig genoeg oude elementen bewaard gebleven: het hese stemgeluid van Houvast, de onmiskenbare thrash-invloeden en het feit dat de drie heren uitstekende componisten zijn. Andere hoogtepunten en aanraders zijn Conjuring The Egoist met een goed opgebouwde opeenstapeling van technische en heavy riffs en Game Of Souls met goed drumwerk, verrassende wendingen en subtiel bas-spel.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat Cryptosis de moed heeft gehad nieuwe wegen in te slaan, zijn muziek te evolueren en daarin goed is geslaagd. De nummers klinken technischer, meer doordacht en krachtiger dan bij Distillator het geval was. De thrashroots klinken er nog doorheen maar wel in een moderner jasje. Het resultaat is iets waarvan pure thrashfanaten weg zullen lopen. Laat ze lekker gaan, ze wachten wel op nieuw werk van Destruction, danwel Tankard, of zetten de laatste van Sodom nog eens op. Cryptosis zal voor elke weggelopen fan van het eerdere werk het tienvoudige terugwinnen met dit sterke Bionic Swarm.

Score:

92/100

Label:

Century Media, 2021

Tracklisting:

 1. Overture 2149
 2. Decypher
 3. Death Technology
 4. Prospect Of Immortality
 5. Transcendence
 6. Perpetual Motion
 7. Conjuring The Egoist
 8. Game Of Souls
 9. Mindscape
 10. Flux Divergence

Line-up:

 • Laurens Houvast – Zang, gitaar
 • Frank te Riet – Basgitaar, mellotron
 • Marco Prij – Drums

Links: