Sinister – Deformation of the Holy Realm

Soms is het leven van een plaatjesbeoordeler net zo simpel als de visie van Donald Trump. Sinister heeft zich namelijk weer gemeld met een nieuw album en eigenlijk zou ik voor de beschrijving ervan de halve tekst van voorlaatste boreling Syncretism erbij kunnen pakken. Want: er zijn weer wat muzikanten vervangen voor Sinister’s veertiende (!), bandleider en brulboei Aad Kloosterwaard staat wederom prominent in de mix, drummer Toep Duin lijkt nog steeds meer armen dan de gemiddelde mens te hebben en buiten een intro en een outro is het acht nummers beuken, dus zorg dat je tijgerbalsem bij de hand hebt om je nek mee te behandelen.

Toch kan Deformation of the Holy Realm me minder bekoren dan Syncretism, waar ik bijzonder enthousiast over was. Deze plaat klinkt droger dan een stokbrood dat twee weken achterin de broodtrommel heeft gelegen, maar dat is het probleem niet. Wel een probleem is dat nèt dat beetje extra missen om de aandacht vast te houden. Als je ze stuk voor stuk ontleedt klopt het allemaal wel en horen we death metal zoals Sinister die al jaren maakt, maar het eindresultaat mist chemie, levendigheid of een gevoel van saamhorigheid. Het voelt alsof ieder bandlid zijn dingetje heeft gedaan, het resultaat heeft gemaild en alles vervolgens achter elkaar is geplakt, waardoor er een hamburger van McDonald is uitgerold: alle ingrediënten op zich kloppen, maar het resultaat is een soort lopende band-broodje dat je gedachteloos wegkauwt.

Nu blijkt dat Deformation of the Holy Realm ook echt op verschillende plekken is opgenomen: Kloosterwaard toog naar twee studio’s in zijn nieuwe thuisland Slovenië, Toep Duin had zijn eigen plekje en alleen het nieuwe duo Michal Grall (gitaar) en Ghislain van der Stel (bas) nam hun partijen in dezelfde studio op. Daar komt bij dat de intro en het outro, alle akoestische gitaarpartijen en de orkestdelen (niet schrikken: dat is slechts ter ondersteuning van het brute deathmetalgeweld) voor rekening zijn gekomen van producer Denis Mauko. Kostentechnisch zal het allemaal wel verantwoord zijn, maar het resultaat is hoorbaar: Deformation of the Holy Realm mist het gevoel van bloed, zweet en tranen, van samen zwoegen in een studio en van sleutelen aan een organisch geheel. Het mist kortom een beetje liefde. Het resultaat is dus dat alle radertjes draaien maar er te weinig onderlinge verbinding is. Dit is een album dat je op zet en een kleine drie kwartier later met dezelfde emotie afzet. Hopelijk lukt het over twee jaar een B&B in de buurt van een studio te vinden zodat er weer als band gewerkt kan worden aan album nummer vijftien want Sinister kan beter.

Score:

70/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Funeral March
 2. Deformation of the Holy Realm
 3. Apostles of the Weak
 4. Unbounded Sacrilege
 5. Unique Death Experience
 6. Scourged by Demons
 7. Suffering from Immortal Death
 8. Oasis of Peace – Blood from the Chalice
 9. The Omnious Truth
 10. Entering the Underworld

Line-up:

 • Aad Kloosterwaard – Vocalen
 • Michal Gral – Gitaar
 • Ghislain van der Stel – Bas
 • Toep Duin – Drums

Links: