Massive Assault – Dystopian Prophecies

Massive Assault – Dystopian Prophecies
Crashlanding Records, 2009

Uit Hoogeveen komen ze, dat ligt ergens in Nederland zo blijkt. Begonnen in 2001, twee demo’s opgenomen, dan in 2006 de EP Conflict en nu een eerste langspeler. Niet alleen muzikaal, ook discografisch doen ze het old school! De vette hoes deed me alvast watertanden.

Vanuit de “underground” wordt deze plaat veel kracht bijgezet. Altijd gevaarlijk om ze dan aan te nemen als recensist. Een zeventig is haast het minimum die je dan placht te geven. Hoe dan ook, de muziek. Met een oer-Zweeds geluid wordt Forever War ingezet. Een ronker van jewelste begeleid door complexloos drumwerk en een verstaanbare coreloze grunt. Dismember, met Grave in de slomere stukken (check World Destruction). Een laagje melodische emaille naar het einde toe en je hebt een degelijk afgewerkt product. Old school zonder gedateerd te klinken, moderne productie zonder in break- en pretmetal te vervallen.

Soms ligt het tempo op een eerder death/thrash niveau (Come With Me bijvoorbeeld) waarbij ik een At The Gates-vibe ervaar (Terminal Spirit Disease). Dit overheerst echter niet. Op zich is het niet de meest originele band, maar toch maken ze volgens mij meer kans op waardering dan gemiddeld vanwege de degelijke en smakelijke gitaarlijnen en de brute doch verstaanbare vocals.

Ik had het niet helemaal verwacht, maar deze plaat haalt een internationaal niveau. Het is af, op ieder vlak. Voor fans van eerder genoemde bands, ook Bloodbath-liefhebbers en Rogga-fans (Demiurg, Paganizer, …) mogen hun oor hier eens te luister leggen.

Tracklisting:
MA

 1. Forever War
 2. Come With Me
 3. World Destruction
 4. Weigh Up
 5. Man-Kind!?
 6. Old School Death Metal
 7. Swallow My Venom
 8. The Rival Believer
 9. Dystopian Prophecies

Line-up:

 • Jos Kracht – Vocals
 • Fredde Kaddeth – Guitar
 • Gidda – Drums
 • Toppe – Bass

Links: