Sinister – Syncretism

In deze roerige tijden is het altijd fijn zekerheden te hebben. Water is nat, chips is zout, je oma is oud en Sinister poept er iedere twee jaar een fijn plaatje vol snoeiharde klassieke death metal uit. Mannenmuziek gemaakt door mannen met lange haren of kale koppen. Nog een zekerheidje: een paar van die mannen zijn weer andere mannen dan de mannen op de vorige plaat, want het zou geen enkele moeite kosten om een volwaardige voetbalwedstrijd te laten spelen tussen muzikanten die sinds 1988 ooit lid zijn geweest van dit Nederlands orkestje. Enig vast bandlid na dertien studio-albums: Adrie Kloosterwaard. Begonnen als drummer, tegenwoordig vooral brulboei.

En brullen is wat Kloosterwaard doet op Syncretism, dat is luid en duidelijk te horen. Misschien wel iets te luid en duidelijk, want de rest van de band staat hoorbaar in de schaduw van de oudgediende. Zoals ook het beulswerk van de menselijke octopus Toep Duin een iets betere mix had verdiend. Aan de andere kant: we hebben hier te maken met een stel gasten die de hele week opgaan in de maatschappij en geld opzij leggen om in het weekend een potje te kunnen raggen. Dan klinkt het allemaal wat minder fraai en uitgebalanceerd dan op de nieuwe Kreator.

Sinister maakt het goed door je met negen pakkende death metalsongs vanaf de eerste ogenblikken bij de strot te vliegen en niet meer los te laten. Wat gaat het er hard een meeslepend aan toe op Syncretism! De meeste nummers klokken rond de vijf en een halve minuut en kennen allemaal hetzelfde recept: Dennis Hartog en Bastiaan Brussaard leggen een melodieuze basis, waarna Kloosterwaard er met zijn zieke strot overheen komt. Vervolgens duurt het niet lang voordat alles in een stroomversnelling komt en er pogingen worden gedaan het kalk van de muur te spelen terwijl de band het geheel ook nog eens fris en meeslepend weet te houden (een nummer als Rite of the Blood Eagle zal iedere death metalliefhebber geheid kippenvel bezorgen, de knipoog naar Cannibal Corpse in Dominance By Acquisition is leuk).

Syncretism is al met al bereid volgens beproeft Sinister-recept. Maar het is een gouden recept, rechtstreeks afkomstig uit het grote receptenboek der death metal en bovendien een die hopelijk nog heel wat gerechten mag opleveren. Dit! Is! Jaar! Lijst! Materiaal!

Het Schiedamse orkest presenteert Syncretism overigens 18 februari in P60 in Amstelveen, met verder optredens van Dauthuz en Spartan. Natuurlijk geven je vrienden van Zware Metalen kaarten weg voor dit Oud-Hollandsche Metalenfeestje

Score:

88/100

Label:

Massacre Records, 2017

Tracklisting:

 1. Neurophobic
 2. Convulsion Of Christ
 3. Blood Soaked Domain
 4. Dominance By Acquisition
 5. Syncretism
 6. Black Slithering Mass
 7. Rite Of The Blood Eagle
 8. The Canonical Rights
 9. Confession Before Slaughter

Line-up:

 • Adrie Kloosterwaard – Vocalen
 • Dennis Hartog – Gitaar
 • Bastiaan Brussaard – Gitaar
 • Ricardo Falcon – Bas
 • Toep Duin – Drums

Links: