Uitspraak in de zaak Batushka en Batushka (of: Батюшка en Батюшка)

Jawel, de laatste aflevering van Batushka vs. Batushka dateert van vier jaar geleden. Maar er is nieuws! De rechtbank in Polen is op de hand van de oprichter van de band: Krzysztof “Derph” Drabikowski. Maar zijn aartsvijand Bartłomiej “Bart” Krysiuk geeft zich niet gewonnen.

De Poolse rechtbank heeft de volgende uitspraak gedaan:

De uitspraak komt erop neer dat is geoordeeld dat de rechten op de naam ‘Batushka’ (en ‘Батюшка toebehoren aan Krzysztof “Derph” Drabikowski en dat de naam niet mag worden gebruikt door Bartłomiej “Bart” Krysiuk. De laatste heeft echter laten weten in beroep te gaan tegen die uitspraak en zich in de tussentijd niets aan te trekken van dit vonnis.

Binnenkort komt van de Batushka-versie van Krysiuk – Faketushka dus – een nieuw album uit. Ook gaat de band na de zomer op tour door Europa met God Dethroned en Vltimas.

[20-7-2020]:

Wie even niet oplet mist zomaar de nieuwe aflevering van de soapserie die Batushka vs. Batushka heet. Maar Zware Metalen praat je bij.

Heeft het toch een klein jaar geduurd voordat er een volgende aflevering kwam van Batushka vs. Batushka. Waar Bartłomiej “Bart” Krysiuk met zijn Batushka alleen in het begin van het jaar nog in het nieuws kwam met geannuleerde optredens, zette Krzysztof “Derph” Drabikowski een succesvolle tour op. Zware Metalen mailde erover met de Pool. Er leek een soort gedwongen consensus tussen de bands: Krysiuk’s versie stond bekend als Batushka, die van Drabikowski als Батюшка. In het Cyrillisch schrift dus.

Maar nu heeft Krysiuk voor zijn band ook de Cyrillische schrijfwijze toegepast en heeft daarmee nu een single uitgebracht: Иpmoc II, of Irmos II in het schrift dat ons bekend is:

De actie heeft direct geleid tot een boze Drabikowski:

Krysiuk is ondertussen druk bezig om iedereen die via Facebook ook maar een splintertje kritiek heeft op zijn versie van Batushka (of Батюшка) direct te blokken, zoals schrijver dezes inmiddels ook persoonlijk heeft mogen ondervinden.

[29-10-2019]:

Het was even stil in de Batushka vs. Batushka-soap, maar er is een nieuwe aflevering! Het Bastushka van Bartłomiej “Bart” Krysiuk heeft laten weten alle geplande optredens buiten Europa te hebben afgezegd, totdat het geschil met Krzysztof “Derph” Drabikowski is opgelost. De band laat via Facebook weten dat internationale reizen veel financiële en administratieve zaken met zich meebrengen en dat dat er in combinatie met de dagelijkse Batushka-beslommeringen toe heeft geleid dat Bart zijn limiet heeft bereikt. Hoewel positief gestemd over de juridische situatie rondom Batushka, verwacht de zanger een langdurig proces aangezien Derph en hij nog niet dichter bij elkaar zijn gekomen.

Het geplande optreden in Doornroosje in Nijmegen gaat dus gewoon door.

Overigens zit Derph niet stil en heeft hij drie optredens met zijn Batushka gepland staan in Oekraïne, Oostenrijk en Duitsland.

[17-07-2019]:

De volgende video van de Metal Blade Batushka staat in minder dan een week na de vorige al online. Hier krijg je Chapter V: Funeral – Pierwyj Czas (Первый час). Lees gerust even door als je op de hoogte wil zijn van dit vervolgverhaal. Plakken we ook
Chapter IV: Crucifixion – Utrenia (Утреня) er nog even bij:

[10-07-2019]:

Even geen nieuws uit de rechtbank, maar gewoon muziek! Het Batushka van Bartłomiej “Bart” Krysiuk heeft een nieuwe video gepresenteerd. U mag luisteren naar
Chapter III: The Doubts – Liturgiya (Литургия), reacties zijn uitgeschakeld.

[07-06-2019]:

Nu zijn we geen experts in Pools recht hier bij Zware Metalen, maar het de volgende aflevering in de Batushka vs. Batushka-soap, deed ons even de wenkbrauwen fronsen. Een nieuwe rechterlijke uitspraak verwerpt het eerdere besluit dat Bartłomiej “Bart” Krysiuk voorlopig de naam Batushka niet mag gebruiken:

In muzikaal nieuws: van Bart’s Batushka is een nieuwe video verschenen:
Chapter II: The Carpenter – Wieczernia (Вечерня).

Het Batushka-album van Krzysztof “Derph” Drabikowski, Panikhidavoorzagen we eerder deze week van een review.

[03-06-2019]

13 mei verscheen het nummer Pecn’ 1 van het Batushka Krzysztof “Derph” Drabikowski en duidelijk voortborduurt op debuutplaat Litourgiya:

Ondertussen zit Bartłomiej “Bart” Krysiuk ook niet stil. Op 15 mei verscheen
Chapter I: The Emptiness – Polunosznica (Полунощница) van het in juli te verschijnen Hospodi. Eerlijk is eerlijk, het nummer klinkt weinig bijzonder. Opmerkelijk genoeg heeft platenmaatschappij Metal Blade de reactiemogelijkheid onder het nummer uitgeschakeld:

Krysiuk zit verder niet stil. Hij vond Marcin “Martin” Bielemiuk bereid een heel stuk te schrijven waarom het echte Batushka zijn Batushka is, al wil de drummer geen partij kiezen. Bielemiuk maakt overigens geen deel meer uit van één van de twee Batushka‘s:

Drabikowski sloeg terug op de enige manier waarop een muzikant terug kan slaan: door muziek te maken. Het album Панихида (wat ‘herdenking’ betekent) is op 26 mei in eigen beheer uitgegeven:

Overigens stond het Batushka van Krysiuk 2 juni op het podium van FortaRock in Nijmegen. Dat mag gewoon, want de rechter heeft het Krysiuk weliswaar verboden op te treden onder die naam, maar dat geldt alleen binnen Polen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Links:

Batushka (Bartłomiej “Bart” Krysiuk):

Batushka (Krzysztof “Derph” Drabikowski):

[07-05-2019]:

Krzysztof “Derph” Drabikowski, die claimt de oprichter van Batushka te zijn, heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen zijn oud-collega Bartłomiej “Bart” Krysiuk. Op zijn Facebookpagina heeft hij een document van de rechter geplaatst, welke is gedateerd op 18 april 2019. Hierin wordt het Krysiuk verboden gedurende de tijd van de rechtszaak albums uit te brengen of concerten te geven onder de naam Batushka.

Het Batushka van Krysiuk staat in juni en augustus op de planning van een aantal festivals.

[02-01-2019]

Dat metalbands af en toe aan celdeling kunnen doen, is al langere tijd bekend. Denk bijvoorbeeld aan Altar, Venom, Entombed en Morbid Angel. Welke bandleden hebben de rechten over de bandnaam? Nu het stormt bij de Poolse, orthodoxe blackmetalband Batushka begint dezelfde kwestie op te komen. Het was al bekend dat de zanger Bartłomiej Krysiuk uit de band was gezet door gitarist Krzysztof Drabikowski, die beweert al het studiomateriaal van Batushka geschreven te hebben. Het probleem is echter dat de uitgezette zanger Bartłomiej eigenaar is van het label waarbij het album Litourgiya uitgegeven werd. Op de officiële Facebookpagina van de band verscheen op 27 december het volgende bericht:

In reactie daarop vuurde gitarist Krzysztof van het officiële YouTube-kanaal de volgende video af:

De beste man is in de video wat lastig te verstaan, maar zijn verhaal is als volgt samen te vatten. Krzysztof heeft de controle verloren over de website, Facebookpagina, webwinkel en Instagrampagina van Batushka. Het enige waar hij controle over heeft, is het YouTube-kanaal waar de video op gepost is. Hij beweert het idee van de band, het imago, de muziek en de albumhoes verzonnen te hebben. Sinds 2015 heeft hij hard gewerkt aan een vervolg op het debuut, maar zanger Bartłomiej wilde sneller een vervolgalbum uitbrengen. Aangezien hij nog niet tevreden was met het geschreven materiaal heeft Krzysztof dat niet gedaan, waarop Bartłomiej besloot de band te verlaten. Op 21 december kwam Krzysztof er achter dat Bartłomiej muzikanten ingehuurd heeft om een album te schrijven en uit te brengen onder de Batushka-naam.

Wie te geloven? Ongetwijfeld zal er een rechtszaak aangespannen worden.

[23-12-2018]

Het was ons niet bekend dat de identiteit van de bandleden van de mysterieuze blackmetalband Batushka al officieel duidelijk was, maar zanger Bartłomiej Krysiuk is in ieder geval uit de band gezet door gitarist/bassist/zanger Krzysztof Drabikowski. Volgens de laatste komt dat doordat de eerste ‘er met zijn creatie vandoor wilde gaan’. Drabikowski blijft nu met drummer Jacek Łazarow over om te werken aan een opvolger van het geweldige Litourgiya.

Link:

Batushka Facebook