Batushka – Litourgiya

Batushka – Litourgiya
Withing Hour Productions, 2015

Onvoorstelbaar balen dat mijn oren nu pas kennismaken met het debuutalbum van het Poolse Batushka. De plaat verscheen namelijk vorig jaar in december en was een gegarandeerde kandidaat voor een topnotering in mijn jaarlijst geweest. Want Jesus H. Tap-Dancing Christ! Wát een wereldplaat is dit zeg!

Wie er achter Batushka zitten, is een goedbewaard geheim. We weten dat de heren uit Polen komen en ervaring hebben in een van de vele topbands die dat land rijk is, maar verder is het één groot mysterie. De namen van de bandleden zijn in het Bulgaars weergegeven en vertalen we naar Bartholomew, Kristofor en Martin, dus daar schieten we verder weinig mee op. Het duivelse drietal is echter wel verantwoordelijk voor een pot hoogstoriginele doom/black metal.

Wat Batushka anders maakt dan zoveel andere bands, is dat ze hun inspiratie vinden in de thematiek van de Slavisch-orthodoxe kerk, in plaats van de natuur, Satanisme en het Christendom zoals wij dat in onze contreien al zo goed kennen. Verwacht dus veel mystiek kerkgezang verweven in de muziek, wat zo nu en dan zorgt voor een lekker unheimisch sfeertje. Dat klinkt weinig origineel, maar dat is het niet: het hypnotiserende gezang is er niet voor de opvulling in de achtergrond, maar maakt wezenlijk onderdeel uit van de muziek.

Daar komt bij dat de grunts van ?????????? en de cleane zang van ????????? van hoog niveau zijn. ?????????? weet duister, agressief én waanzinnig te klinken, de tweede stem van ????????? is vooral heel donkergekleurd. Muzikaal schakelt de band van snelle black metal naar prachtige doomstukken. Door de thematiek, de melodie en het kerkgezang wordt het geheel nooit écht kwaardaardig, maar daar staat genoeg moois tegenover.

Batushka klinkt extreem, maar tegelijkertijd zeer toegankelijk en is simpelweg een aanrader voor iedereen die van doom of black metal houdt. Ook meer openminded luisteraars uit andere genres zouden dit eens een kans moeten geven. Dit is een debuutplaat die inslaat als een bom. Zelden heb ik meer uitgekeken naar een live-optreden als dat van deze band. 14 mei wordt Leiden aangedaan, laten we hopen dat er nog meer optredens in de Lage Landen volgen.

Tracklisting:
Batushka - Litourgiya 200x200

 1. ??????? I: ????????
 2. ??????? II: ?????????????
 3. ??????? III: ???????????
 4. ??????? IV: ???????
 5. ??????? V: ?????? ????
 6. ??????? VI: ???????
 7. ??????? VII: ??????
 8. ??????? VIII: ????????

Line-up:

 • ?????????? – Vocalen
 • ????????? – Vocalen, gitaar, bas
 • ?????? – Drums

Links: