Voyager – Fearless In Love

Fearless In Love, het is een titel van de romantische soort die je niet vaak zult tegenkomen op Zware Metalen. Deelnemers aan het Eurovisie Songfestival ook niet trouwens. Hoewel …, sinds de overwinning van Lordi in 2006 flirten ook bands uit het hardere genre regelmatig met dat fleurige festijn. In 2021 nog liet Electric Callboy doorschemeren graag het thuisland te vertegenwoordigen, maar die poging werd door de Duitse selectiecommissie bruut (dat dan weer wel) de nek omgedraaid wegens “niet radiovriendelijk”. Voor 2023 gingen de oosterburen dan wel door de bocht. Ze selecteerden Lord Of The Lost, maar die band werd hopeloos laatste. Nee, dan deed het Australische Voyager het toch een stuk beter. Na twee overtuigende optredens belandde men in de einduitslag op de negende plaats met het pakkende Promise, een vrij lichtvoetige oorwurm van het zuiverste water die stiekem toch miljoenen mensen kennis liet maken met een heuse breakdown. Een veel te korte overigens, maar Electric Callboy weet inmiddels wat het gevolg is van doordrijven.

Promise staat overigens ook op dit Fearless In Love en geeft een aardig beeld wat te verwachten. Als ik het in een zin – en veel te kort door de bocht – zou omschrijven is dat een soort proggy Gary Numan (ik zie geen toetsenist bij de muzikanten vermeld, maar de foto hierboven zegt genoeg) met breakdowns. Met The Best Intentions opent de plaat direct superpoppy, op een manier die bij menigeen het glazuur van de tanden zal doen springen (goed poetsen mensen, dat is belangrijk!). Toch laat de springerige ritmiek in de toetsen al horen dat er hier meer aan de hand is dan rechttoe rechtaan pop. Dat “meer” volgt met gitaarriffs die vreemd genoeg zowel zwaar als licht etherisch klinken. Waar de titel door vele herhalingen in je hersenschors getatoeëerd wordt, gebeurt dat met zoveel afwisseling dat je door de song heen geleid wordt als ware het een “Voyage” (jazeker, hij doet het gewoon!).

Prince Of Fire begint opnieuw springerig, maar dit keer worden de gitaristen van het begin af aan stevig aan het werk gezet met ingewikkelde start-en-stopstructuren. Dat progressieve meesterschap zit wel ietwat verstopt achter, of ten minste verweven in, een laag toetsen en de zang van Estrin, die zich met zijn relatief hoge stem (nee, toch nog wel lager dan Einar Solberg) een meester toont in pakkende zanglijnen. En zo kun je het album bijna op twee manieren beluisteren: met je oren gespitst op muzikale capriolen of juist op de mooie melodieën. Het beste is natuurlijk als de beide samenkomen en dat gebeurt met de luisterbeurt meer. Daarbij zijn de sporadische breakdowns, net als in mei, de kers op de taart. Ook in dit Prince Of Fire zit weer een heel fijne: Na een smachtend “Is it better? Is it better again? The voices … ” knalt het gegrunte “Go!” uit je speakers. Het zal voor sommige progfans er een stapje over zijn, maar het is voor mij net een element dat het juiste evenwicht tussen lichtvoetige poppigheid en donderende kracht geeft. Die kracht is ook te vinden in de (opnieuw) springerige, bijna djenty gitaarpartij die volgt, alvorens Estrin weer diep in zichzelf graaft om een bijna ongemakkelijke hoeveelheid emotie boven te halen. Sterk(st)e track!

Overigens is Voyager, de uitgebreide intro over de Europese muziek/theaterwedstrijd ten spijt, veel meer dan een succesvolle Songfestivaldeelnemer. De Australische band bestaat al 24 jaar en heeft (met deze mee) al acht albums op de naam staan, waarvan Element V, uniVers, The Meaning Of I, V en Colours In The Sun eerder, veelal enthousiast, op deze site zijn besproken. Ervaring genoeg dus en dat hoor je vooral aan het zelfvertrouwen waarmee de band zijn eigen versie van prog brengt. Zo ook in Ultraviolet dat je op de zanglijnen en synths in de eerste minuten gemakkelijk zou kunnen afdoen als (te) licht. En daar trekt Voyager zich dus mooi niets van aan. Het is overigens ook niet waar, want naar het einde toe komen de zwaarste riffs en grunts tot op heden voorbij.

Dreamer draait op een Rammstein-light, eurodance-ritme, waarop het goed hoofdschudden is (in de zin van licht headbangen voor de duidelijkheid), al meezingend dat je nergens hebt om naar toe te gaan en nergens anders hoeft te zijn dan in het heden. Feestelijk doet de band dus ook! The Lamenting gaat in de zanglijnen wat richting Muse terwijl de toetsen hier een behoorlijk groots en ruimtelijk geluid geven. Jammer dan dat ik niets met Muse heb. Nee, dan Submarine dat vanaf het eerste moment eigenwijs van de hak op de tak springt en in de korte gitaaraanslagen wat aan de laatste plaat van Devin Townsend doet denken en vooral in de coupletten en bruggen fraaie melodieën in zich draagt die alleen nog getopt worden door het bluesy gitaarsolo. Dat het nummer daarna uitmondt in een ware progallegorie inclusief Townsend-zang maakt het af.

Na de nog steeds catchy “oh ho, oh ho, oh ho, oh ho ho ho” songfestivalhit, waar ik de Numan-referentie uit haalde, volgt het lekker drukke Twisted, waar de complexiteit weer gemakkelijk doorklieft wordt door maar weer eens een pakkende zanglijn en snijdende gitaarsolo. Hier gaat de zang zelfs licht richting Simon le Bon (Duran Duran) maar die zal zelden over een dergelijk zware riff hebben gezongen … of hij moet stiekem in een metalband gezeten hebben waar ik niet van weet natuurlijk. Daydream ademt rust (ja hè hè!) in de warme baslijnen, maar bij Listen is het vooral het complexe, licht verbeten gitaarwerk dat eist te worden gehoord. Juist om die reden en de fraaie break in het midden is het misschien goed om dit nummer eens te beluisteren om als progliefhebber de toch wat vreemde wereld van Voyager in te stappen.

Een dergelijk, goed uitgedachte plaat kan natuurlijk niet als een nachtkaars uitgaan. En dat snappen de Australiërs donders goed. In Gren (tussen haakjes de titeltrack) schieten gitaarlijnen als laserstralen naar de wolken en dat geeft een begeesterend schouwspel, terwijl Estrin met een hartstochtelijk “You should have never, ever sent me the letter” de winnende binnen tikt. “Are you with me?” Zeker wel! Fearless In Love zit goed in elkaar en laat horen dat Voyager zijn eigen plek in het (sonische) universum gevonden (en verdiend) heeft. Voor de avontuurlijker en melodieuzere luisteraar.

Score:

83/100

Label:

Season Of Mist, 2023

Tracklisting:

  1. The Best Intentions
  2. Prince of Fire
  3. Ultraviolet
  4. Dreamer
  5. The Lamenting
  6. Submarine
  7. Promise
  8. Twisted
  9. Daydream
  10. Listen
  11. Gren (Fearless in Love)

Line-up:

  • Danny Estrin – Vocalen
  • Simone Dow – Gitaar
  • Alex Canion – Basgitaar
  • Scott Kay – Gitaar
  • Ash Doodkorte – Drums

Links: