Voyager – Univers

Voyager – Univers
Dockyard1 – 2007

Australiërs zijn een apart volkje. Vaak komen de voorouders uit alle windstreken en culturen en vormen een geheel eigen mengelmoes. Dat dit ook een heel apart stuk metal op kan leveren bewijst de uit Perth afkomstige band Voyager wederom met hun tweede cd Univers. Prog en melodic metal, maar met zoveel verschillende invloeden dat je er duizelig van wordt. Dat ook nog eens tot een uniek geheel gesmeed, zonder dat het rommelig is geworden. Een aparte band met aparte muziek.

Voyager komt dus uit Perth, Zuid Australie en werd in 1999 opgericht. Er is nogal eens van opstelling gewisseld en er werden een cd en een cd single uitgebracht. De debuut cd van de band veroverde de wereld stormenderhand en ook live zijn ze op heel wat plaatsen in de wereld te bewonderen geweest. Echt groot zal het vermoedelijk allemaal nooit worden. Daarvoor is Perth te ver weg van alles en de muziek te bijzonder. In een interview met hen, dat een tijd geleden op Metalfan verscheen werd de vraag gesteld hoe groot de markt voor hun soort van metalmuziek was in Australie. Dat werd beantwoord met de hilarische tegenvraag “hoe groot is de piemel van een kakkerlak?”

En dan de muziek. Stem en stemgebruik van de zanger lijkt sprekend op de zanger van A-Ha. Geen metal zou je zeggen, maar dan zit je helemaal mis. De stem wordt omlijst door een stuk muziek dat steeds van kleur en sfeer verandert, maar toch de gehele tijd een prog sfeer uitademt. Soms dromerig en bijna sloom, maar dan weer pittig, hard en snel. Ontzettend goed bij elkaar gemusiceerd. Ook de productie is prima in orde. Dit is mooi en bijna onvergelijkbaar. Een eigen stijl, eigen muziek en ondanks het af en toe trage tempo voortdurend boeiend. Het husselen van stijlen en spelen met sferen wordt ook nooit rommelig of bijelkaar geraapt. Zoveel muzieksoorten en stijlen dat het je bijna duizelt, maar nooit gezocht en overdone. In een woord kwaliteit.

Ik heb erg genoten van de muziek van Voyager en die gaat dan ook regelmatig uit het cd kastje getoverd worden. Univers is een knap stuk werk, dat een groot en aandachtig publiek verdient.

Tracklist:
voyager medium

 1. Higher Existence
 2. Deep Weeds
 3. Everwaiting
 4. Between The Sheets
 5. Sober
 6. Cross The Line
 7. Pulse 04
 8. Faling
 9. What I Need
 10. One More Time
 11. White Shadow
 12. Sober (MPEG Video)

Line-up:

 • Daniel Estrin – Vocals/Keyboard
 • Alex Canion – Bass
 • Mark Boeijen – Drums
 • Mark De Vattimos – Guitar
 • Simone Dow – Guitar

Links: