Häxanu / Greve – Naturmystik

Häxanu komt uit de Verenigde Staten van Amerika, Greve uit Zweden. Dit Naturmystik, een split uitgebracht door Purity Through Fire Records, is voor beide bands al lang niet meer het eerste wapenfeit. Häxanu kwam eerder al in 2023 met Totenpass via het eveneens Duitse Amor Fati Productions. Het is een band die gevormd word rond multi-instrumentalist en bijna alleskunner A.P., of beter geschreven Alex Poole (Chaos Moon, Krieg, Skáphe, Ringarė, et cetera) en de man voor zang en teksten vocalist L.C., of beter gezegd Lichmagick. De muziek van dit tweetal wordt beschreven als ‘Noorse sneeuw ontmoet Hellenische melodieën’.

Greve, uit Zweden zoals ik al schreef, is een drietal dat zich eveneens schaart achter gemeenschappelijke muzikale ideeën. Doch hier is het Swartadauþuz (bekend van Bekëth Nëxemü, Gnipahålan, Trolldom, Musmahhu, Azelisassath, Digerdöden, Mystik, Summum, Daudadagr, Daudadagr) die de troepen aanvuurt. Deze band kwam eerder al in 2019 met Nordarikets Strid en in 2022 met Föllo af Svavel, Lifvets Dimridå. Dit splitalbum brengt beide bands samen en zou ons moeten laten genieten van pure black metal met een knipoog naar vervlogen, schrijf gerust, jaren ’90 tijden.

Vier nummers elk, maar starten doen we met onze Amerikaanse broeders van Häxanu. Op Totenpass maakten deze beide heren al een bijzondere indruk op collega Joost. Misschien moeten we gewoon aan Joost vragen wat zijn mening is? Och, ik heb de pen of beter het schrijfklavier in de hand en kan best enige woorden draperen over dit digitale velpapier. De schreeuwerige vocalen gecombineerd met schurende gitaren en landschapsschilderende keyboardpartijen maken onmiddellijk indruk. Wel even opletten plots, want in de promo staat nummer drie, Untitled, gewoon geprogrammeerd voor nummer twee, Saintly Surgery. Hopelijk is dit niet het geval op het definitieve product. Het zal de beide heren A.P. en L.C. een worst wezen want met behulp van uitgesponnen gitaarthema’s die erg verhalend zijn komen we in een bezwerende en behekste wereld vol mystiek terecht. De op de rand van hysterie balancerende vocalen komen zo dus erg goed van pas.

Vervolgens is het tijd om de vier resterende nummers van Greve onder de spreekwoordelijke loep te nemen. Er is echter weinig of geen verschil in opzet, uitwerking of uitvoering. De muziek van deze Zweden sluit zo nauw aan bij deze van Häxanu alsof het lijkt dat je naar dezelfde band aan het luisteren bent. Iets wat natuurlijk niet waar is, maar je zou de indruk kunnen krijgen. Ook lang uitgesponnen riffpartijen en dito draperende keyboardlijnen die de overmacht hebben maar bij elkaar gehouden worden door eerder robuuster dan hysterischer klinkend vocaal werk. Is er dan echt geen verschil? Natuurlijk wel. De aandachtige luisteraar merkt niet alleen verschil in vocalen maar ook in gebruik van het keyboard dat bij deze band nu en dan wat extra tijd apart krijgt bijvoorbeeld.

Een splitalbum brengt vaak nieuw werk samen tot één geheel. Je maakt opnieuw kennis met bands die ander materiaal klaar hebben en die niet kunnen wachten tot er een volledige plaat is klaargestoomd wat ook het prominente gevoel is op deze split. Let wel, Häxanu en Greve zijn twee bands, afkomstig uit twee verschillende continenten maar het is verbazingwekkend te noemen hoe dicht ze tegen elkaar aanleunen puur op muzikaal vlak.

Score:

75/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

  1. Mercy (Häxanu)
  2. Saintly Surgery (Häxanu)
  3. Untitled (Häxanu)
  4. The Winged Chalice (Häxanu)
  5. Gudaföraktets Ton (Greve)
  6. Urtida Folktro Kalla (Greve)
  7. Myllan av det Förgångna (Greve)
  8. Ur Nattdimmans Ljus (Greve)

Line-up:

Häxanu

  • A.P. – Alle instrumenten
  • L.C. – Zang

Greve

  • Juhos – Drum
  • Korgath – Zang
  • SwartadauÞuz – Gitaar, basgitaar, keyboard, zang

Links: